Coronavirus: UE promite o "flexibilitate maximală" de la regulile privind deficitele și ajutoarele de stat
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis vineri o „flexibilitate maximală” în ceea ce privește regulile bugetare ale UE și ajutoarele de stat, pentru a putea răspunde la problemele economice generate de criza coronavirusului.
„Statele membre trebuie să fie încurajate să ia toate măsurile necesare” pentru a-și susține economiile, a spus ea, argumentând suplețea extremă de care Comisia va da dovadă pe viitor în ceea ce privește eventualele derapaje de la Pactul de stabilitate și creștere și de la regulile privind concurența.
Potrivit regulilor bugetare ale UE, statele membre nu trebuie, în condiții normale, să aibă un deficit public mai mare de 3% din PIB.
Cu toate acestea, în circumstanțe excepționale (cum a fost criza migranților, sau cutremurele), este prevăzut un grad de suplețe de care Bruxellesul a mai dat dovadă în trecut.
„Nu suspendăm Pactul de stabilitate și de creștere. Folosim flexibilitatea sa”, a spus vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.
De aceste măsuri ar putea profita Italia, țara europeană cea mai afectată de virus și care a anunțat deja 25 de miliarde de euro pentru a lupta împotriva pandemiei, o injecție de lichidități care îi va adânci și mai mult deficitul.
Tot potrivit regulilor europene, ajutoare de stat sunt în principiu interzise în condițiile în care pot afecta libera concurență.
Există însă derogări în circumstanțe excepționale, așa cum este cazul acum.