Siegfried Mureșan avertizează asupra propagandei antieuropene care promovează acțiunile Rusiei și Chinei
Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan atrage atenția asupra propagandei antieuropene care „de zile întregi” acuză lipsa de solidaritate a Uniunii Europene, în timp ce laudă acțiunile Chinei și Rusiei. Realitatea este, însă, diferită, spune Mureșan, care citează și exemple concrete.
Primul exemplu dat de Siegfried Mureșan este legat de testele rapide cumpărate de Spania din China și care „nu funcționează”, după cum scrie cotidianul „El Mundo”.
„Testele cumpărate din China pun diagnoza corectă doar în 30% din cazuri, în timp ce ele ar trebuie să o pună în 80% din cazuri. Ce înseamnă? Înseamnă că din 3 cazuri de oameni bolnavi, testele chinezești sunt capabile să identifice doar un bolnav. 2 bolnavi din 3 rămân neidentificați. Ei cred că sunt sănătoși când sunt bolnavi. Pericolul este dublu: în primul rând, bolnavii neidentificați nu primesc îngrijiri medicale și se agravează situația lor. În al doilea rând, oamenilor li se spune că sunt sănătoși, când sunt bolnavi, și vor intra în contact cu alte persoane sănătoase și le vor infecta”, arată europarlamentarul liberal.
Un alt exemplu: În Italia, cotidianul „la Stampa” citează surse politice italiene care spun că 80% din livrările de ajutoare din Rusia sunt inutile.
Ce face între timp Uniunea Europeană, potrivit lui Siegfried Mureșan:
- Astăzi votăm alocarea a 37 de miliarde de euro fonduri europene nerambursabile pentru combaterea epidemiei de coronavirus în statele membre.
- Votăm ca Fondul de Solidaritate al UE, în valoare de 800 de milioane de euro, destinate catastrofelor naturale, să poată fi folosit pentru combaterea epidemiei de coronavirus.
- Comisia Europeană a înființat deja prima rezervă europeană de echipamente medicale. Comisia finanțează 90% din rezervă, iar restul de 10% este acoperit de statul membru care găzduiește rezerva. Bugetul inițial al rezervei este de 50 de milioane de euro. Rezerva poate fi găzduită de unul sau mai multe state membre. Distribuția echipamentelor din rezervă este gestionată de Centrul european de coordonare a răspunsului la situații de urgență, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
- Comisia Europeană a încheiat cu succes o procedură comună de achiziții de echipamente medicale și de protecție. Producătorii mondiali au trimis oferte care acoperă sau chiar depășesc necesarul de echipamente pe care statele membre l-au transmis către Comisie. Ofertele sunt în curs de evaluare, iar contractele vor fi, cel mai probabil, semnate în următoarele zile. Mâine, Comisia Europeană va lansa procedura de achiziție publică pentru ventilatoare și luni pentru teste.
„Suntem într-o situație de criză, pe care nimeni în Europa nu a anticipat-o. Dar este foarte important ca, în această perioadă de criză, să rămânem cu mintea limpede și să înțelegem că nimeni din afara Europei nu ne poate ajuta mai bine decât ne putem ajuta reciproc, la nivelul Uniunii Europene, dacă rămânem uniți”, concluzionează el, pe contul lui de Facebook.