Procurorul militar Bogdan Pîrlog, trimis de Inspecția Judiciară în fața CSM în urma unui interviu acordat Hotnews: O continuare a practicilor abuzive
Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pîrlog, este cercetat disciplinar de către Inspecția Judiciară, care a sesizat Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fiindu-i imputate declarațiile făcute într-un interviu acordat HotNews.ro în luna iulie, după decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august.
Inspecția Judiciară a declanșat acțiunea disciplinară împotriva procurorului militar în 11 septembrie, iar în luna decembrie a dat rezoluția de cercetare disciplinară, dosarul fiind trimis Secției pentru procurori a CSM.
Procurorul Bogdan Pîrlog , Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti este vizat de alte patru cercetări disciplinare ale Inspecției Judiciare.
- „Această acțiune reprezintă un abuz din partea Inspecției Judiciare. Este o răzbunare față de criticile aduse de mine lui Cătălin Predoiu, Gabrielei Scutea și Giorgianei Hosu și o continuare a practicilor abuzive de hărțuire a magistraților incomozi”, a declarat procurorul militar, marți, pentru HotNews.ro.
În acest dosar, Inspecția Judiciară îi impută procurorului declarațiile făcute într-un interviu acordat HotNews.ro în luna iulie, după decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august. Printre altele, el critica numirea Giorgianei Hosu la șefia DIICOT, în condițiile în care soțul acesteia era judecat pentru corupție. Între timp, Dan Hosu a fost condamnat, iar Giorgiana Hosu a demisionat.
Procurorul militar este cercetat disciplinar pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiţiei, sâvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţillor de serviciu”.
- „Aprecierite formulate de procurorul militar în cadrul interviului acordat publicaţiei HotNews.ro., la data de 16.07.2020, preluate ulterior şi de alte publicaţii, cu referire la competenţa profesională a unor procurori cu funcţii de conducere, precum şi opinille procurorului militar privind modul de instrumentare şi soluţionare a unui dosar pot fi de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei, onoarei şi probităţii profesionale, mai cu seamă în contextul obligaţiel de rezervă ce incumbă oricărui magistrat”, susține Inspecția Judiciară.
- Instituția enumeră, ca argument, o serie de afirmații făcute de procurorul militar în interviul pentru HotNews.ro, între care:
- „Legat de persoanele numite la şefia parchetelor (Parchetul General – Gabriela Scutea şi DIICOT Giorgiana Hosu), a fost o lovitură dată credibilităţii demersurilor noastre. lar faptul că s-a trecut cu bocancii peste opinia Secţiei pentru procurori a CSM (care a dat aviz negativ pentru cele două numiri) a dat un semnal extraordinar atât în interior, cât şi în exteriorul ţării. A fost un semnal negativ deosebit”.
- „Persoanele numite nu au ce căuta în aceste funcţii, dar nu asta este problema. Puteau fi cei mai titraţi profesionişti din ţară, nu aşa trebuia să se facă numirile”.
- „La DIICOT, sub actuala conducătoare, pe vremea în care era adjunctă, Departamentui de stat ne-a declasat pe trafic de persoane. Acum este al doilea an consecutiv. DIICOT a avut-o în frunte pe actuala conducatoare”.
- „Fără să încălcăm prezumţia de nevinovăție, totuşi trimiterea in judecată pentru infracţiuni de corupţie creează o fractură gravă. Soţui dumneaei este trimis în judecată. Totuşi, la cel mai inalt nivel.. Este până la urmă responsabilitate să nu expui instituţia la un potenţial dezastru de imagine. Se va da soluţia, se va confirma sau nu. Este ideea strict de imagine şi de modul în care se abordează în vestui Europei și de modul în care se abordează la noi”. (Precizăm că Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT în 24 septembrie, după ce soțul ei a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție).