Sari direct la conținut

UPDATE Aviz negativ al CSM privind desființarea Secției speciale, după o ședință tensionată. Judecătoarele Baltag și Savonea, acuzații dure la adresa lui Stelian Ion: Luați mâna de pe SIIJ/ Ministrul Justiției: SIIJ e un cui în talpă

HotNews.ro
Consiliul Superior al Magistraturii, Foto: Agerpres
Consiliul Superior al Magistraturii, Foto: Agerpres

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ joi pe proiectul de desființare a controversatei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), la capătul a 7 ore de discuții aprinse. Judecătoarele Lia Savonea și Gabriela Baltag l-au acuzat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, că vrea să subordoneze politic justiția. „Luați mâna de pe noi, domnule ministru, și luați mâna de pe SIIJ”, a spus Baltag.

CSM, condus de judecătorul Bogdan Mateescu, a avut pe agendă un proiect de desființare a SIIJ trimis de Stelian Ion. Este proiectul făcut în mandatul lui Cătălin Predoiu, din care au fost eliminate articolele care se refereau la „super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor. În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

Avizul CSM este unul consultativ.

Reamintim că și în mai 2020 Consiliul Superior al Magistraturii, condus la acea vreme de Nicoleta Ţînț, a votat în plen pentru menținerea SIIJ, avizând tot negativ proiectul de lege privind desfiinţarea Secției speciale depus la Camera Deputaţilor de parlamentarii USR și de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, declara, încă de la învestire, că ar vrea ca proiectul să fie adoptat de Parlament cel târziu la sfârșitul lunii martie.

Votul CSM a fost dat la capătul a aproape 7 ore de discuții aprinse și acuzații la adresa actualului ministru al Justiției.

Cele mai importante momente ale ședinței CSM:

23.00 CSM a transmis oficial că plenul a hotărât avizarea negativă a proiectului de lege – 11 voturi pentru aviz negativ, 7 pentru aviz favorabil şi 1 pentru aviz favorabil cu observaţii.

19.13 Aviz negativ al CSM pe proiectul de desființare a Secției speciale. Au fost 11 voturi „împotrivă” și 8 „pentru”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Consiliu.

18.40 Dezbaterile s-au încheiat, după aproape 7 ore. Începe votul

18.31.Șeful CSM, judecătorul Bogdan Mateescu:

  • Toți magistrații vor garanții că nu vor fi supuși unor abuzuri. Nu trebuie să ne punem întrebarea de ce vor oamenii ăștia garantii?
  • Dvs închideti orice dezbatere pentru că vă raportați la garanții ca la un privilegiu
  • Prin acest proiect, care exclude orice garanție pentu magistrați, nu faceti decât să ne țineți captivi într-un pendul dintre extreme
  • Nu asa se construiește
  • Acum era momentul construcției, dincolo de patimă

18.23 Ministrul Stelian Ion:

  • Am notat foarte multe idei, multe sunt colaterale desființării SIIJ si sunt de ordin mult mai profund decât cel al SIIJ
  • E bine să privim greșelile în față, să nu ne facem idoli
  • Percepția mea în toți acești ani a fost că înființarea SIIJ a fost o greșeală
  • Nu am auzit pe nimeni să laude activitatea SIIJ, pentru că nu e de lăudat
  • O văd ca pe un cui în talpă adânc înfipt, până în carne, pe care trebuie să îl scoatem
  • Asta nu rezolvă toate problemele, dar trebuie să scoatem acest cui
  • Vă asigur de toată deschiderea mea
  • Sunt convins că garanții sunt dorite de către judecători si procurori de a nu fi supuși unor abuzuri. Aceleași garanții le-ar dori cred toți cetățenii țării
  • Vă garantez că dacă am institui aceste garanții, opinia publică ar privi negativ și ar exista urme de îndoială
  • Avem ocazia să discutăm ce tipuri de garanții acordăm, astfel încât să nu existe abuzuri la niciun nivel

18.15 Șefa ICCJ, Corina Corbu:

  • V-ați întrebat vreodată cu ce preț au reușit judecătorii ICCJ să-și desfășoare activitatea în condiții de tensiune și presiuni? Nu credeti că e momentul să ne asezăm la masă si să găsim solulții ca niciun judecător să nu mai lucreze sub presiune?
  • Până să vă ascult am crezut că putem opri acest război al opiniilor antagonice. Acum mă îndoiesc.

18.13 Judecătoarea Andrea Chiș: Solutia este clar desființarea SIIJ, nu am niciun dubiu. A fost un eșec de la început.

SIIJ trebuie desființată, IJ trebuie reformată

16.35 Judecătoarea Gabriela Baltag, acuzații dure pentru Stelian Ion:

  • Sunteți perseverent pe acest proiect și perseverența dvs e una politică. Mai mult ca niciodată, dvs, alături de clasa politică ce v-a acordat susținere, nu doriți decât să subordonați justiția
  • Vorbiți despre SIIJ ca și cum ar fi suma tuturor problemelor din justiție. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt
  • Nu ați spus nimic despre atrocitățile DNA asupra cetățenilor
    Luați mâna de pe noi, domnule ministru, și luați mâna de pe SIIJ. Vă rugăm să ne lăsați în pace!

Judecătoarea Nicoleta Țînț, fost președinte CSM:

  • Avizul nostru pentru desființarea SIIJ nu poate fi decât negativ. Avem nevoie de a garanta independența justiției garantând inclusiv prin judecătorii care sunt și responsanbili de înfăptuirea acesteia

16.30 Judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al CSM, i-a adus acuzații grave ministrului Justiției, Stelian Ion:

  • Ați venit în fața CSM cu un proiect de lege inacceptabil. Justiția are nevoie de soluții care să întărească independența justiției, nu să o slăbească.
  • Dacă ministrul Justiției se face că nu stie cum a fost cu anchetările judecătorilor, pe care le pot numi abuzive pe alocuri, se face ca nu a auzit de astfel de anchete, voi propune Secției pentru judecători să-i facem un inventar al acesteor nereguli, cu care ar fi trebuit să înceapă
  • Ati acționat pompieristic, ați anunțat din prima zi acest proiect de desființare a SIIJ
  • Era de datoria ministrului să vadă care sunt problemele din justiție, să le înțeleagă, să vadă dacă judecătorii au sedii, dacă justițiabilii sunt mulțumiți de calitatea actului de justiție, Dacă nu sunt mulțumiți oare e din cauza SIIJ?

……….

Procurorul militar Bogdan Pârlog, co-președintele Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie”, a spus că, în anul 2019, SIIJ a trimis în instanță trei dosare, din care în două s-au dispus achitări şi sunt şanse ca şi al treilea să se finalizeze cu acceaşi soluţie. El a afirmat, ironic, că e posibil ca secția „să reuşească performanţa de a avea o rată de 100% achitări în cauzele trimise în judecată”.

  • „În ceea ce priveşte raportul de activitate al SIIJ, constatăm că s-au menţinut constanţi. Dacă ne uităm şi la anul precedent, vorbim de trei trimiteri în judecată pe nişte infracţiuni care de obicei sunt instrumentate de către parchetele de pe lângă judecătorii.
  • Din trei rechizitorii cu care a fost sesizată instanţa de judecată, deja în două dintre ele a rămas definitivă soluţia de achitare. Ceea ce înseamnă deja că au 66% rată de achitare în acest moment, la care, probabil, sunt şanse mari să se adauge şi cea de-a treia achitare, astfel încât să reuşească performanţa de 100%”, a spus Bogdan Pârlog, citat de Agerpres.

Procurorul a adăugat că, în anul 2020, SIIJ a „produs” doar două rechizitorii trimise în instanţe, care privesc aceeaşi persoană, respectiv pe procurorul Mircea Negulescu, în condiţiile în care în cadrul Secţiei respective lucrează şapte procurori şi 20-30 de poliţişti.

  • „Pe anul precedent, constatăm că pe nişte resurse până la urmă comparate cu o structură centrală a unei direcţii, cu cheltuieli enorme, cu aducerea unor forţe de poliţie, care în cele mai multe cazuri treaba o făceau organele de poliţie, este o falsă părere când discutăm de doar şapte procurori.
  • Să ne uităm şi la cei 20 sau 30 de poliţişti care sunt detaşaţi acolo, veniţi pe venituri enorme şi care de fapt desfăşoară activitatea. Cu aceste investiţii din partea statului, orin Cimpeanu s-a ajuns ca pe anul 2020 să se producă două rechizitorii, iar dacă ne uităm la acele două rechizitorii vom constata că îl privesc pe acelaşi procuror Negulescu, care privesc o presupusă acţiune a lui, prin care a fost determinat acelaşi denunţător în ambele dosare (…).
  • Orice parchet normal ar fi reunit cele două cauze şi am fi avut până la urmă într-un an de zile un singur rechizitoriu. Dacă pentru aşa ceva statul îşi permite să risipească atâtea resurse de care este nevoie vitală în cu totul alte zone ale Ministerului Public pentru a fi trimis Mircea Negulescu în judecată, avem o problemă până la urmă.
  • Dacă această persoană dispare? Ca orice fiinţă umană este muritor. Ce se va întâmpla după dispariţia domnului Negulescu? Care va fi obiectul de activitate în materie de rechizitorii a acestei minunate secţii? Raportul de activitate arată încă o dată inutilitatea existenţei acestei secţii şi calitatea extraordinar de slabă a activităţii persoanelor care ocupă această secţie”, a declarat Bogdan Pârlog.

De asemenea, procurorul Claudiu Sandu de la Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a spus că activitatea SIIJ pe anul 2020 poate fi catalogată ca fiind „ruşinoasă”.

  • „Din punctul nostru de vedere, ca asociaţie, activitatea SIIJ este, am putea spune, ruşinoasă. Rezultatele pe anul 2020 arată ineficienţa unei asemenea structuri”, a afirmat Claudiu Sandu.

După acuzaţiile aduse de cei doi procurori, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a propus amânarea dezbaterilor privind discutarea raportului de activitate a SIIJ, pentru a da posibilitatea conducerii acestei Secţii să participe la şedinţă şi să ofere explicaţii. Propunerea sa a fost respinsă, astfel încât discuţiile continuă în plenul CSM.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro