Sari direct la conținut

Raluca Turcan: Creșterea vârstei de pensionare, doar opțional / Noua lege a pensiilor, în Parlament spre finalul anului 2022

HotNews.ro
Raluca Turcan, Foto: gov.ro
Raluca Turcan, Foto: gov.ro

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că noua lege a pensiile nu va viza creșterea obligatorie a vârstei de pensionare și că aceasta va fi „opțiune”. Declarațiile au loc în contextul în care liderul PNL, Ludovic Orban, a recunoscut miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare, însă nu s-a luat o decizie. Pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru PNRR figurează aceste două aspecte.

Turcan a spus, joi, la Digi 24, că intenția este ca noua lege a pensiilor să fie votată în Parlament spre finalul anului viitor, pentru că „reforma nu se face peste noapte”.

Principalele declarații făcute joi de ministrul Muncii:

  • „Atunci când vorbești de reformă se pot emite tot felul de teorii. În spațiul public noi am spus constant că, în privința vârstei de pensionare, noi vorbim despre opțiune.
  • În România suntem într-un deficit de calitate în viața activă a angajaților și avem obigația să introducem opțiunea.
  • Întregul proces, digitalizarea și evaluare, și componenta legislativă să fie finalizat la mijlocul anului viitor. Legea să fie votată în Parlament spre finalul anului viitor. Reforma nu se face peste noapte.
  • La noi discuția despre pensii mici și venituri mici, în general, distrage atenția de la o problemă mult mai gravă: colapsul sistemului de pensii în contextul îmbătrânirii populației.
  • Noi plătim anul acesta 7,7 miliarde de lei în plus la sistemul de pensii. Deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde de lei. Adică, în bugetul de stat, din taxele și impozitele românilor, se transferă 16,7 miliarde de lei anual către bugetul de pensii.
  • Sunt cifre care arată dimensiunea dezastrului sistemului de pensii dacă nu facem nimic.
  • Mai sunt niște probleme cronice. Avem inechități uriașe în sistemul de pensii. Avem un raport de 1 la 100 între pensia minimă și cea mai mare pensie. Avem oameni pensionați la o zi distanță cu pensii diferite.
  • Suntem obligați să facem reformă, dar reforma nu se face cu japca. Reforma se face venind un plus de contributivitate, să aducem mai mulți factori care să reprezinte contributivitatea, să crească mai mult pensiile mici și să încurajăm opțional menținerea în viața profesională.
  • Politicienii au vândut iluzii deșarte an la rând pensionarilor.
  • În fiecare secundă am spus un lucru, vorbim despre opțiuni. Și opțiunile sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care după ieșirea la pensie aleg să se reangajeze.
  • Avem un plan de comunicare cu Comisia Europeană, inclusiv discuții cu privire la beneficiarii de pensii speciale și aici vorbim de o recalculare a pensiilor speciale cu câteva condiții. Dacă ai restricții la intrarea în sistem să discuți separat cu fiecare beneficiar și să ții cont de deciziile Curții Constituționale. De exemplu, la magistrați avem o decizie a Curții. Nu poți veni cu decizii peste CCR pentru că ne batem joc de munca noastră.
  • Pensia anticipată. Un criteriu foarte important este acela ca stagiul maxim de contributivitate să fie de maxim 35 de ani de ani vechime, plus 8 ani pentru a putea beneficia de pensie. Asta înseamnă o vechime de 43 de ani pentru sistemul public de pensii”.

Ludovic Orban a recunoscut miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare, însă nu s-a luat o decizie. Precizările au venit în contextul în care pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru PNRR figurează aceste două aspecte.

Ministrul Muncii a calificat drept „minciuni gogonate” informatiile privind creșterea stagiului de cotizare, desființarea pensiei anticipate sau creșterea vârstei de pensionare. Ea a insistat că nu există astfel de discuții în guvern.

În angajamentele luate de Guvern la Bruxelles se arată că pensiile nu vor crește „ad hoc”, iar cele speciale vor fi modificate în măsura în care Constituția o permite. Vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se vor schimba, iar cheltuielile cu salariile vor fi înghetate la nivelul anului 2019. Bonusurile în sistemul de stat vor fi legate de performanță.

Se vor opera modificări în ceea ce priveste taxele pe proprietate și se va renunta la stimulentele excesive.

CITEȘTE ȘI: Vom munci până la 70-75 de ani? Ce se întâmplă dacă se corelează vârsta de pensionare cu speranța de viață. Care e situația în Europa

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro