Cîțu: Susțin testarea obligatorie a personalului medical pe cheltuiala proprie / Arafat: Personalul medical trebuie să fie vaccinat ori să se testeze periodic și o decizie trebuie luată din timp
Premierul Florin Cîțu spune că este bine că se vine cu propuneri care să ajute campania de vaccinare, dar că o decizie se va lua după discuții cu specialiștii. Cîțu a spus că susține testarea obligatorie a personalului medical pe cheltuiala proprie. Pe același subiect, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus că personalul medical trebuie vaccinat ori să aibă alternativa de a se testa periodic dacă nu vrea vaccinarea. Nu ar trebui să mai dureze mult până la o decizie, spune Arafat, deoarece valul îmbolnăvirilor este pe creștere.
- „Este foarte bine că se vine cu propuneri care să ajute campania de vaccinare. Cu unele propuneri sunt de acord cu altele nu sunt de acord. Așteptăm discuțiile cu specialiștii. Am avut astăzi o discuție cu dna ministru al Sănătății referitoare la aceste măsuri și cred că vom merge pe principiile de până acum. Vrem să menținem economia deschisă, dar în același timp dacă specialiștii ne spun că aceasta campanie de vaccinare, care salvează vieți poate fi ajutată de măsuri – bonificații – premii – putem să ne uităm și la aceste măsuri. Aștept să văd concret soluțiile.”, a spus premierul, întrebat despre măsurile propuse în Coaliție pentru accelerarea campaniei de vaccinare.
În privința măsurilor cu care ar fi de acord, Florin Cîțu a spus că susține obligativitatea testării personalului medical pe cheltuiala proprie.
- „Pe partea cealaltă, eu n-aș spune măsuri restrictive dacă vorbim de personalul medical care trebuie testat pentru că nu s-a vaccinat pentru că este vorba de relația cu pacienții și lucrurile sunt mai sofisticate, dar vreau să văd propunerile în detaliu și după ce le aprobăm le vom prezenta public.”, a spus premierul.
Întrebat dacă susține și obligativitatea vaccinării pentru personalul medical, măsură propusă în alte țări, premierul a spus că această soluție nu a fost discutată în Coaliție.
- „Sunt de acord cu testarea personalului medical pe banii lor. Vom lua o decizie cand va veni o propunere în ședinta de Guvern. Cred că ieri la Coaliție s-a discutat, înțeleg că au fost de acord și când va veni de la Ministerul Sănătății vom aproba această decizie. S-ar putea sa fie doar ordin de ministru, nu știu dacă e nevoie de HG. Vaccinarea obligatorie nu a fost prezentată ca propunere în Coaliție.”, a spus Cîțu.
Când vor fi aprobate stimulente pentru campania de vaccinare?
- „În momentul în care vom avea o formă finală și un buget și vom vedea cum vor fi integrate în rectificarea bugetară ele pot fi aprobate. Eu m-am uitat și la alte țări și am văzut că astfel de măsuri au fost folosite în anumite țări, dar nu foarte mult. Nu este o practică care a demonstrat că va duce la creșterea semnificativă a vaccinării, dar repet, dacă specialiștii susțin că este o măsură care va duce la creștere (a numărului de vaccinați) ne vom uita și noi.
- La începutul anului ne-a fost prezentată o strategie de la Ministerul Sănătății prin care ofeream stimulente medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare. Am fost de acord, sumele erau foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, și totuși campania nu a dat rezultatele așteptate. De aceea eu sunt sceptic, dar de fiecare dată ascult argumentele și dacă soluția va fi agreată cu toții, împreună cu specialiștii, voi fi de acord. Rezultatul este cel care contează. Până acum o parte din această strategie nu a dat roade, deși am alocat resurse. Poate ar fi fost mai bine să investim banii aceia în altă parte.”, a spus Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.
Prezent la briefingul de presă, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus că personalul medical ar trebui vaccinat ori să aibă alternativa de a se testa periodic dacă nu vrea vaccinarea.
- „Eu ca medic și văzând ce se întâmplă în alte țări, precum Franța, consider că personalul medical trebuie să fie vaccinat și bineînțeles aici avem soluția alternativă să se testeze periodic dacă nu se vaccinează. Dar vaccinarea în anumite zone sensibile, și mai ales în spitale unde intri in contact cu bolnavii toată ziua vaccinarea este foarte importantă și cred că la un moment – și am văzut în mai multe țări, nu doar Franța, mi se pare că în Grecia, în SUA se discută clar acum o chestie mai amplă cu vaccinarea obligatorie la tot personalul federal, vom vedea azi maine daca se ia o decizie, deci în final în zona medicală cred că este un lucru corect.
- Normal acest lucru nu poate să fie implementat prin nicio decizie, dacă vorbim de obligativitatea vaccinării la locul de muncă, alternativ cu testarea bineînțeles. Pentru asta va fi nevoie de un act normativ de nivel înalt, dar asta ar urma să se decidă după ce vor veni propunerile de la specialiști, așa cum a spus și premierul.”, a declarat Raed Arafat.
În cât timp ar urma să fie adoptate aceste măsuri?
- „Eu nu cred că va dura mult, pentru că valul este clar pe creștere, avem creșteri mici acum, dar să vedem cum vor continua și pentru a se vaccina și a avea și efect durează. Dacă te vaccinezi cu un vaccin de o singură doză ai minim 15 zile ca să fii imun, dar dacă te vaccinezi cu un vaccin cu 2 doze dureaza cel puțin o lună – o lună și ceva până ești imun așa că astfel de măsuri vor trebui luate din timp. Nu pot să vă dau o dată exactă, depinde și cu ce vor veni colegii de la Ministerul Sănătății.”, a spus Raed Arafat.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat marți că a propus, în ședința coaliției de guvernare, o serie de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID. Propunerile vizează recompense pentru cei care se vaccinează dar și restricții pentru cei nevaccinați: testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat și acces limitat în weekend în zonele neesențiale. De altfel, în ședința Coaliției liderii PNL, USR și UDMR au căzut de acord că se impun măsuri mai dure decât obligativitatea testării personalului medico-sanitar nevaccinat.