Parchetul General a trimis dosarul City Insurance la DIICOT
Parchetul General a trimis la DIICOT dosarul deschis în urma plângerilor în cazul City Insurance pentru a analiza dacă se impune o eventuală reunire cu un alt dosar aflat deja la DIICOT, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai Parchetului General.
Conform surselor citate a fost trimis DIICOT, dar nu cu ordonanță de declinare.
Pe 23 septembrie, procurorii au făcut percheziții la sediul central al City Insurance din București, de unde au ridicat documente, într-un dosar penal deschis în urma unei plângeri făcute de către ASF, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai Parchetului General.
ASF a sesizat DIICOT în ianuarie 2021 privind posibile infracțiuni în legătură cu activitatea de control din această autoritate, marile probleme ale City Insurance fiind ignorate în perioada 2017 – 2020, când ASF avea o altă componență. În plus, cea mai recentă plângere la DIICOT ar fi fost făcută chiar din partea acționariatului City Insurance.
Directorul Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, a declarat, recent, pentru Europa Liberă că, în legătură cu scandalul City Insurance, instituția a amendat conducerea societății de mai multe ori și că a sesizat procurorii pentru a face verificări în derularea acestui faliment de jumătate de miliard de euro.
Primele sesizări penale au fost făcute în urmă cu cinci luni, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și la Secția Penală și de Urmărire Criminalistică a Parchetului General. Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că acestea au fost făcute de actuala conducere a ASF, marile probleme ale City Insurance fiind ignorate în perioada 2017 – 2020, când ASF avea o altă componență. În anchetă ar fi vizate peste 20 de persoane, fiind solicitate date din Elveția și Luxemburg, dar și de la autoritățile din Insulele Cayman, locul unde a fost înregistrată firma offshore care a reasigurat societatea din România.
Mai mult, potrivit Digi24, cea mai recentă plângere a ajuns pe masa DIICOT chiar din partea acționariatului City Insurance, care ar acuza angajații din România care au gestionat compania de mai multe infracțiuni: constituire de grup infracțional, bancrută frauduloasă. Investigația a fost deja pornită și este de așteptat ca procurorii să solicite documente și să fie verificate toate acuzațiile.
Președintele ASF, Nicu Marcu, a sesizat DIICOT în ianuarie 2021: Există indicii și suspiciuni cu privire la practici incorecte în ASF
Amintim că în luna ianuarie 2021, ASF a anunțat că a depus sesizare la DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracțiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piața de capital, cât și pe piața asigurărilor în cadrul autorității.
„Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a sesizat DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracțiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piața de capital, cât și pe piața asigurărilor”, a declarat în 12 ianuarie 2021 pentru HotNews.ro Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.
Precizarea vine după ce Economica.net a scris în aceeași zi pe surse că noua conducere a ASF a identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajații mai multor direcții membrilor Consiliului și că există suspiciuni că erorile ar fi fost strecurate intenționat pentru a avantaja firmele supravegheate.
- “Pot confirma că actuala conducere a ASF a demarat un amplu proces de evaluare a întregii activități a Autorității dar și a subiectelor care au adus atingere credibilității ASF de-a lungul timpului. Pot confirma și faptul că ceea ce a semnalat ziaristul de la Economica.net este adevărat. De altfel presa a mai semnalat cu mai multe luni în urmă fel de fel de nereguli sau situații care presupun cel puțin conflicte de interese ale unor angajați ai Autorității. Astfel de sesizări nu au surprins actuala conducere a ASF.
- Lumea trebuie să știe că, în privința multor dintre aceste subiecte, chiar Președintele Autorității Nicu Marcu a dispus încă de la începutul mandatului său o analiză riguroasă internă, și tot Președintele Nicu Marcu a semnalat și solicitat organelor competente ale Parchetului analizarea activităților ASF astfel încât dacă și unde se constată încălcarea legii, cei vinovați să suporte consecințele legale firești.
- Menționez că Autoritatea traversează acum un proces amplu de restructurare și de îmbunătățire a activității ei.
- Hotărârea luată de Președinte este să se facă repede lumină cu privire la procedurile de lucru în reglementare, supraveghere și control în toate cele trei sectoare.
- Există indicii și suspiciuni cu privire la practici incorecte, iar dacă concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către Presedintele Autorității vor conduce către demonstrarea unor vinovății, atunci Președintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate și de penalizare a celor găsiți vinovati”, a declarat marți Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.
La solicitarea HotNews.ro, Apostol a spus că „președintele ASF a sesizat DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracțiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piața de capital, cât și pe piața asigurărilor”.
Precizările lui Daniel Apostol vin după ce Economica.net a scris marți, citând surse avizate, că noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) a identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajații mai multor Direcții membrilor Consiliului.
- „Erori „ciudate” ar fi fost identificate atât în documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate (asigurări, piața de capital și pensii private) cât și în notele emise de Direcția Juridică. Există suspiciuni că respectivele erori ar fi fost strecurate intenționat, pentru a da posibilitatea firmelor supravegheate și vizate de respectivele documente să conteste cu succes eventuale decizii care le-ar dezavantaja. În acest sens se va desfășura în ASF un audit al documentelor venite dinspre sectoare către Consiliu. Pentru verificarea naturii greșelilor deja identificate sunt deja începute cercetări interne”, au arătat pentru Economica.net mai multe surse avizate.
Conducerea ASF a fost reclamată și la DNA pentru că ar proteja asigurătorii RCA rău-platnici
De subliniat că HotNews.ro a scris marți în exclusivitate că un angajat ASF a depus un denunț luni, 11 ianuarie la DNA, acuzând structurile de conducere din ASF de faptul că deși mii de petenți reclamă, anual, conduita abuzivă a unor asigurători, în particular, Euroins și City Insurance, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) ar refuza să sancționeze aceste aspecte, rezumându-se la aspecte precum indicatorii financiari ai firmelor, astfel că și amenzile sunt extrem de mici, totul fiind mai mult un exercițiu de imagine.
De precizat că ASF este condusă de un Consiliu format din 9 membri, de sectorul Asigurărilor fiind responsabil vicepreședintele, Cristian Roșu. Din iunie 2020, la ASF a fost numit un nou președinte, Nicu Marcu, prin susținerea PSD și PNL.
Propunerile de sancționare a asigurătorilor emise de către Sectorul Asigurări se transmit tuturor membrilor Consiliului ASF, organul de conducere al Autorității, care dispune în consecință, prin votul membrilor săi.
În replică, ASF spune că noul președinte a demarat anul trecut o analiză exhaustivă a petițiilor, incusiv a istoricului Euroins și City, rezultatele și propunerile de măsuri fiind așteptate miercuri, 13 ianuarie 2021.