Sari direct la conținut

Guvernul a renunțat să taie, cum spunea, privilegiile a 300 de speciali din Justiție. Diurna de mii de euro a magistraților detașați rămâne în vigoare

HotNews.ro
Sediul CSM, Foto: Agerpres
Sediul CSM, Foto: Agerpres

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat, luni, după ședința de guvern, că magistrații detașați vor continua să primească diurnă specială, numărul beneficiarilor fiind limitat la 300 de persoane. Este vorba de judecători și procurori detașați în interes de serviciu în alte localități decât cele de domiciliu. Magistrații din vârful justiției câștigă și peste 30.000 de euro pe an ca diurnă, arată o investigație Rise Project. Printre cele mai mari diurne sunt încasate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ale căror salarii anuale depășesc 500.000 de lei.

Proiectul inițial al „ordonanței trenuleț”, prevedea mai multe măsuri de reducere a privilegiilor personalului din sistemul judiciar. În documentul inițial, pregătit de Guvern, se prevedea că diurnele de delegare și detașare ale judecătorilor, procurorilor, grefierilor, magistraților-asistenți și ale personalului din justiție care își desfășoară activitatea în alta localitate se vor plăti în baza unei hotărâri de guvern din 2016. Aceasta prevede o diurnă de 23 de lei pe zi. Modificarea a stârnit nervozitate în rândul personalului din justiție. Pe fondul presiunilor, prevederea a fost scoasă din forma finală a ordonanței.

„Diurna specială pentru magistrați este limitată la un număr de 300 persoane care asigură buna funcționare la nivel national și această modificare a fost introdusă în ordonanță. Parlamentarii și-au pierdut această diurnă”, a declarat ministrul Finantelor, Tánczos Barna, la finalul ședinței de guvern.

Întrebat câți magistrați beneficiau până în acest moment de diurnă, Barna a răspuns: „Am cerut de la Ministerul Justiției o limitare a acordării acestui drept. Am primit această estimare de limitare până la 300 de persoane. Sunt deja detașați”.

Cele mai mari diurne, încasate de magistrații care deja au cele mai mari venituri

Diurna reprezintă 2% pe zi din îndemnizația brută a celui care o încasează se acordă judecătorilor și procurorilor detașați la instituții în afara localităților de domiciliu. Cele mai mari diurne sunt încasate, automat, de magistrații cu cele mai mari venituri. Casta magistraților de la Consiliul Superior al Magistraturii este una privilegiată. Veniturile acestora, potrivit declarațiilor de avere, depășesc 500.000 de lei pe an. Însă, în multe cazuri, acestor sume li se adaugă alți alți bani câștigați prin hotărâri judecătorești.

Majoritatea membrilor CSM nu au declarat în mod distinct sumele câștigate cu titlu de diurnă, veniturile fiind înglobate. Printre excepții se numără secretarul general al CSM, judecătoarea Simona Andreea Uzlau. Aceasta a încasat în 2023 venituri salariale în cuantum de 474.008 lei și diurna de detașare  în cuantum de 135.794,36 lei.

Simona Uzlau este unul dintre cei mai longevivi magistrați detașați în CSM de aproape 20 de ani. Soțul acesteia, magistratul Ionuț Uzlau este detașat de peste zece ani la CSM, respectiv Inspecția Judiciară. Acesta nu făcut publică diurna câștigată, fiind consemnate în declarația de avere doar salariile de la Inspectia Judiciară, în cuantum de 203.825 lei și restanțe de peste 5.000 lei.

Printre magistrații care au declarat sumele câștigate ca diurnă se numără și soția procurorului general, Alex Florin Florența. Judecătoare la Curtea de Apel Timișoara, Flavia Florența se află la a doua detașare de trei ani la Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit ultimei declarații de avere, ea a câștigat anul trecut salarii în cuantum de 322.806 lei, la care s-a adăugat diurna în valoare de 73.432 lei, precum și drepturi salariale restante de la Curtea de Apel din Timișoara în valoare de 92.714 lei.

Ce venituri au publicat șefii instituțiilor din Justiție

Președinta CSM, judecătoarea Denisa Angelica Stănișor a câștigat anul trecut 555.032 lei din salarii. Pe lângă această sumă ea a mai încasat 374.944 lei drepturi salariale din hotărâri judecătorești, 86.001 lei din proiecte și 8.597 lei indemnizație pentru deplasări externe.

Procurorul General al României, Alex Florin Florența a câștigat în 2023 venituri salariale, restanțe și spor pentru proiecte europene, în cuantum total de 643.807 lei, adică peste 130.000 de euro.

Procurorul Daniel Horodniceanu, fost vicepreședinte CSM, a declarat pentru anul 2023 venituri totale în cuantum de 418.920 lei.

Judecătorul Alin Vasile Ene, membru CSM: 510.736.24 de lei salarii, la care se adaugă 60.300 venituri restante de la Tribunalul Prahova.

Judecătoarea Ramona Grațiela Milu, membru CSM: 532.399 de lei salarii, la care se adaugă venituri restante de 22.073 de lei.

Judecătorul Claudiu Marian Drăgușin, membru CSM: 508.601 de lei salarii și 94.264 de lei restanțe salariale.

Veniturile colosale ale magistraților sunt dublate și de numeroase proprietăți: apartamente, case de locuit și case de vacanță.

Rise Project a publicat luna trecută o investigație despre raiul diurnei din magistratura română. Zeci de mii de euro au câștigat ca diurnă judecătorii și procurorii detașați de-a lungul anilor.  Spre exemplu, judecătoarea pensionară Gabriela Baltag, membră a CSM între 2017 și 2022 a încasat, în această calitate, diurne în valoare de 180.000 de euro. Soțul acesteia, magistratul Vasile Baltag, detașat în funcția de inspector judiciar între anii 2019-2021, a câștigat 82.000 de euro din diurne, arată investigația Rise Project.

INTERVIURILE HotNews.ro