Sari direct la conținut

VIDEO Eurovision 2022. Ucrainenii se pregătesc pentru o victorie, pe frontul muzicii: Toți se așteaptă ca trupa Kalush Orchestra să câștige cu piesa "Stefania"

HotNews.ro
Kalush Orchestra, Foto: Captura
Kalush Orchestra, Foto: Captura

În plin război, ucrainenii vor avea emoții în cursul serii de sâmbătă când speră ca reprezentanții săi la concursul Eurovision 2022, Kalush Orchestra, să câștige marele premiu cu piesa ”Stefania”.

România va intra în prima parte a finalei Eurovision 2022 de pe poziția cu numărul 2, însă WRS va avea o misiune extrem de dificilă, în contextul în care casele de pariuri dau ca favorită pentru câștigarea trofeului reprezentanta Ucrainei, Kalush Orchestra, cu melodia Stefania.

Mulți europeni își vor îndrepta atenția sâmbătă seară spre această competiție.

De obicei, ca și în alte state, mulți oameni urmăreau evenimentul în piețe publice, baruri și restaurante.

Anul acesta, din cauza războiului și a carantinei de noapte, ucrainenii nu vor petrece pe străzi, însă, cel mai probabil vor urmări cu sufletul la gură competiția de acasă, ținând pumnii echipei Ucrainei.

În pofida situației, domnește o atitudine pozitivă, relatează BBC. Multă lume speră că Ucraina va câștiga competiția și va fi în centrul atenției. Sprijinul pentru piesa interpretată de Kalush Orchestra a crescut vertiginos de când Rusia a declanșata războiul la 24 februarie.

Amintim că Rusia a fost exclusă din competiție anul acesta din cauza invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina.

Ucraina este cotată cu 60% șanse de câștig. La mare diferență de Ucraina, Regatul Unit cu melodia Space Man, interpretată de Sam Ryder, este cotată cu 10% șanse de câștig. România este cotată printre ultimele, cu sub 1% șanse să câștige trofeul.

Cine este Kalush Orchestra, formația din Ucraina care „luptă” pentru trofeul Eurovision 2022

Preferată a caselor de pariuri, Ucraina participă în concurs cu grupul ucrainean Kalush Orchestra, a cărui piesă „Stefania” amestecă hip-hop-ul și muzică tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”).

Cu șase oameni pe scenă, membrii grupării, toți având vârsta de recrutare în război, beneficiază de o dispensă provizorie emisă de guvernul de la Kiev, dar vor trebui să se întoarcă acasă pentru a apuca armele de îndată ce competiția se va termina.

De fapt, unul dintre ei a rămas în țară. „Un membru al grupului s-a alăturat apărării teritoriale a Kievului în a treia zi de război”, a declarat cântărețul Oleh Psiuk pentru AFP. „Suntem foarte îngrijorați pentru el, sperăm să-l găsim sănătos când ne întoarcem”.

Dacă va avea succes, Ucraina ar dubla după victoria din 2016 – care a avut loc la doi ani după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia – obținută de Jamala cu melodia „1944”, un cântec care povestește deportarea tătarilor de către Stalin.

Dar pentru a câștiga, Orchestra Kalush va trebui să-i învingă pe ceilalți 24 de finaliști strângând numărul maxim de voturi de la profesioniștii din lumea muzicii și de la publicul din fiecare țară, care nu își poate vota propriul candidat.

Următoarea ediție a competiției s-ar desfășura atunci, cel puțin teoretic, în Ucraina, ceea ce ar fi în cuvintele lui Oleh Psiuk „o Ucraina nouă, integrată, dezvoltată și înfloritoare”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro