Sari direct la conținut

VIDEO Fenomen ceresc rar – În sudul Regatului Unit au putut fi văzute aurore boreale

HotNews.ro
Aurora boreala, Foto: Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia
Aurora boreala, Foto: Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

​În cadrul unui fenomen foarte rar, aurore boreale foarte spectaculoase au putut fi văzute în noaptea de duminică spre luni în Regatul Unit, inclusiv în regiuni sudice ale ţării, precum comitatele Kent şi Cornwall, informează BBC, citat de Agerpres.

În Regatul Unit, aurorele boreale pot fi văzute destul de des în nordul Scoţiei, însă ele sunt vizibile arareori în sudul Angliei.

Nuanţe de verde strălucitor au dominat aurora boreală ce a iluminat cerul de deasupra Insulelor Shetland. Culorile verzi au fost proiectate şi în partea sudică a lacului Lough Neagh din comitatul Armagh din Irlanda de Nord.

În Teesside, din comitatul Durham, localnicii au putut să admire o explozie de culori verzi şi roşii la Grassholme Observatory.

Nuanţe mai galbene au fost văzute la Argyll şi Bute, în Scoţia.

Pe parcursul ultimelor zile, o puternică explozie solară a erupt pe suprafaţa astrului şi s-a îndreptat spre Terra, particulele încărcate electric intrând în contact cu atmosfera Pământului.

Acele particule încărcate electric interacţionează cu oxigenul şi cu azotul, care produc apoi culori verzi sau roşii deasupra celor doi poli ai Terrei.

Dacă erupţia solară este puternică, particulele pot să călătorească dincolo de poli şi să ajungă până la latitudini medii, precum cele din sudul Angliei.

Soarele trece periodic printr-un ciclu de 11 ani, măsurat prin prisma activităţii câmpului său magnetic. Pe măsură ce câmpul său magnetic se schimbă, la fel se întâmplă şi cu activitatea de la suprafaţa Soarelui.

Cel mai recent minimum solar a fost înregistrat în 2020, aşadar activitatea de pe Soare a crescut de atunci şi a ajuns la cel mai activ nivel de după 2014.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro