Sari direct la conținut

Încă o demitere în scandalul azilelor groazei: Mădălina Turza, eliberată din funcția de consilier de stat în Cancelaria premierului / Turza: Înţeleg că este o chestiune de „simetrie” politică

HotNews.ro
Madalina Turza, Foto: Guvern, Facebook
Madalina Turza, Foto: Guvern, Facebook

Maria Mădălina Turza a fost eliberată joi din funcția de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, poziție din care conducea Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile, potrivit unei decizii semnate joi de premierul Marcel Ciolacu. Mădălina Turza a reacționat spunând că înţelege că eliberarea sa din funcţie este o chestiune de „simetrie” politică și că asocierea sa cu obstrucţionarea unui demers în cazul ororilor din azile este „hilară”.

Maria Mădălina Turza fusese numită la conducerea Departamentului pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile în data de 2 februarie 2022.

Motivele demiterii țin de lipsa de acțiune în cazul adresei trimise de CRJ premierului Ciucă – surse

Surse guvernamentale aususținut joi pentru HotNews.ro că demiterea Mădălinei Turza are legătură cu adresa transmisă Guvernului Ciucă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), adresă care ar fi ajuns și la Mădălina Turza, care nu ar fi luat măsuri în această situație.

  • „Pe 1 martie 2023 Centrul de Resurse Juridice a trimis acel Memoriu în atenția premierului Ciucă, pe 3 martie a fost transmis către consilierul de stat Mădălina Turza. Niciun raspuns.
  • Pe 10 aprilie 2023 Centrul de Resurse Juridice a revenit cu solicitarea, iar pe 11 aprilie aceasta revenire a fost transmisa din nou în atenția doamnei Turza.”, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro.

„Înţeleg că eliberarea mea din funcţie este o chestiune de „simetrie” politică”

Mădălina Turza – fost președinte al ANPDCA – a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, în care spune că înţelege că eliberarea sa din funcţie este o chestiune de „simetrie” politică în scandalul azilelor groazei.

Ea spune că își încheie cu „fruntea sus”, cu recunoștință și cu demnitate mandatul de demnitate publică de aproape 4 ani, ultimul din funcția de consilier de stat, pentru că înțelege că eliberarea sa din funcție este o chestiune de „simetrie” politică legată de scandalul azilelor de bătrâni și persoane cu dizabilități.

  • „Responsabilii se cunosc, nu se inventează.
  • Și tocmai din acest motiv, pentru că adevărul nu poate avea decât o culoare, acesta este următorul:
  • faptul că ancheta penală la care asistăm cu toți astăzi există, este rezultatul sesizării Corpului de Control al Prim Ministrului din data de 8 martie 2023, ca urmare a mai multor informări și sesizări primite la Guvern în lunile februarie și martie 2023.
  • Nimic din lumea asta, nici măcar politica nu poate schimba adevărul, ci doar percepția, ceea ce este o responsabilitate individuală de a discerne.
  • Munca mea în domeniul dizabilității de peste 15 ani, care a inclus și sute de ore de monitorizare și rapoarte despre aceste centre ale groazei, plângeri penale și demersuri administrative sunt de suficientă notorietate pentru ca asocierea mea cu obstrucționarea unui demers în acest caz să fie hilară.
  • Drumul meu merge #înainte cu adânca convingere că mai mulți oameni integri, profesioniști și fără interese personale vremelnice în sistem, pot schimba la față țara noastră. Dar trebuie să fim mai mulți”, a scris Turza pe Facebook.

CRJ l-a sesizat în februarie și pe Ciucă. Ce măsuri a luat Guvernul

HotNews.ro a semnalat cu o zi în urmă că în timp ce premierul Nicolae Ciucă susține că nu a primit nicio informare despre azilele groazei în timp ce era premier, o adresă publicată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) arată că ONG-ul s-a adresat Guvernului condus de Nicolae Ciucă încă din februarie 2023, cerându-i să ia măsuri în lipsa acțiunilor din partea Ministerului Muncii și a celorlalte autorități sesizate anterior.

Guvernul a confirmat pentru HotNews.ro că a primit un memoriu de la CRJ în data de 1 martie 2023 și cu o altă revenire în 10 aprilie 2023 de la același ONG care a dezvăluit ororile din azilele de bătrâni din Voluntari.

Pe de altă parte, Guvernul spune că la data de 1 martie 2023, aspectele semnalate de către Centrul pentru Resurse Juridice se aflau deja în atenția Corpului de Control al Prim-Ministrului, ca urmare a sesizării formulate în data de 22 februarie 2023 de către o altă organizație neguvernamentală – Fundația Social Culturală Anthropos.

  • „Corpul de Control al Prim-Ministrului a sesizat în data de 8 martie 2023 Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea cu privire la faptele reclamate prin adresa primită în data de 22 februarie 2023. Prin urmare, la data primirii Memoriului din partea Centrului pentru Resurse Juridice, Corpul de Control al Prim-Ministrului efectua deja demersuri cu privire la aspectele semnalate.”, a comunicat miercuri Guvernul.

VEZI ADRESA CORPULUI DE CONTROL AL GUVERNULUI CIUCĂ

Poliția a sesizat DIICOT în 16 februarie 2023

Descinderile anchetatorilor la azilele groazei din Voluntari și Afumați au avut loc în 11 iulie, iar ulterior Poliția Română a anunțat că polițiștii Direcției de Investigații Criminale s-au „sesizat din oficiu” în acest caz în 16 februarie, sesizând imediat DIICOT.

Dosarul penal vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Ciucă: Nu am avut astfel de informări

Întrebat luni dacă a primit vreo informație despre ceea ce se întâmpla în căminele pentru bătrâni din partea vreunui minister, pe vremea când era premier, președintele PNL a răspuns:

  • „Știți foarte bine activitatea mea. De fiecare dată când am avut astfel de informări sau sesizări am luat măsuri în consecință. Ca atare, nu am avut astfel de informări și sunt convins că indiferent de ce instituție a fost vorba, indiferent de ce nivel de conducere ar fi fost vorba, și atunci și acum, măsurile trebuie să fie aceleași”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Digi24.ro.

CRJ a notificat Guvernul Ciucă în 28 februarie 2023

  • „Am apelat la autorități. Am solicitat public, în nenumărate rânduri, cercetarea cauzelor care au dus la încălcările grave ale drepturilor tuturor oamenilor închiși în centre. Totodată, am transmis adrese către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Ilfov şi Bucureşti sector 3, Agenţia Naţională pentru Inspecţie şi Prestaţii Sociale (ANPIS) şi Ministerul Sănătății, anexând rapoartele de monitorizare ale CRJ la finalul cărora se află solicitări punctuale pentru fiecare dintre instituțiile cu competență în materie, și invesigațiile realizate de jurnaliştii Centrului de Investigații Media și Buletin de București.
  • Observăm cu îngrijorare că nicio autoritate nu îşi asumă cercetarea cauzelor care au condus la încălcările sesizate de CRJ şi pe cale de consecinţă la prevenirea unor viitoare abuzuri. În aceste condiţii, CRJ s-a adresat conducerii Guvernului României cu solicitarea de a prelua cercetarea şi prevenirea altor încălcări ale drepturilor omului în centrele de asistenţă socială, căminele pentru vârstnici, unităţi medico-sociale şi spitale de psihiatrie. Sperăm ca Prim-ministrul să nu redirecționeze sesizarea CRJ către Ministerul Muncii sau Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.”, scria în data de 2 martie 2023 CRJ.

În nota erau atașate atât rapoartele de monitorizare cu ceea ce descoperise CRJ la cele 3 azile, dar și răspunsurile prin care Ministerul Muncii și ANPIS pasau responsabilitățile și susțineau că nu au identificat probleme.

Marius Budăi demisionează. Ciolacu: Este un gest de onoare, este reacția firească în orice democrație

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi la ședința de Guvern că a avut în această dimineață o discuție cu Ministrul Muncii, Marius Budăi, care l-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe.

„Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei.”, a declarat Ciolacu.

Pentru detalii citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro