Sari direct la conținut

România, împărțită din nou între vijelii și caniculă, cu temperaturi de 37-39 de grade. Noi avertizări meteo – HARTĂ

HotNews.ro
Ploaie torențială în România, Foto: Shutterstock
Ploaie torențială în România, Foto: Shutterstock

Noi avertizări cod galben şi portocaliu de ploi torențiale și vijelii până joi dimineaţă au fost emise pentru jumătate dintre județele țării. De asemenea, canicula se va menține în mare parte din țară, iar temperaturile vor atinge 37-39 de grade.

Avertizarea meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică va fi în vigoare de miercuri, de la ora 12.00 până joi, la ora 10.00.

În intervalul menţionat, la început în Banat, iar spre seara şi noaptea şi în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureş şi local în Transilvania şi la munte vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale foarte scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat peste 30…40 l/mp), conform meteorologilor.

Avertizarea cod portocaliu de instabilitate atmosferică va fi în vigoare de miercuri, de la ora 18.00 și până joi la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, în acest interval în Banat și în vestul Olteniei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

Canicula persistă

În același timp, canicula va persista, iar meteorologii au emis pentru joi noi avertizări cod galben și portocaliu de disconfort termic accentuat pentru mai bine de jumătate din țară.

Sub cod portocaliu de caniculă se vor afla județele Dolj, Olt și Teleorman, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 38-39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20-22 de grade.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, valul de căldură se va menține în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei.

Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Canicula se va menține și în București, aflat, de altfel, sub avertizare cod galben, iar pentru joi sunt prognozate și vijelii.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade, iar cele minime de 20-22 de grade. În noaptea de miercuri spre joi și pe parcursul zilei de joi vor fi perioade cu înnorări accentuate, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și averse, iar probabilitatea pentru vijelie și grindină va fi ridicată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro