Nu vor exista disponibilizări în instituțiile din Finanțe. Cinci promisiuni obținute de sindicate după ce au blocat trezoreriile din țară / Anunțul ministrului Marcel Boloş
Angajații din Finanțe, care au protestat, vineri, pentru a doua zi la rând, au obținut promisiunea guvernanților că nu vor fi făcute disponibilizări în instituțiile din subordinea Ministerului Finanțelor și au primit un termen până la care va fi elaborat un act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătorești.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX”, după mai bine de trei ore de negocieri cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Cinci promisiuni obținute de sindicate după ce au blocat trezoreriile din țară
- „Ministerul Finanțelor se obligă că nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu și unităților subordonate, cu precizarea că nu există o formă oficială pusă în transparență decizională, cele apărute în spațiul public nefiind asumate.
- Până la data de 21 august 2023, Ministerul Finanțelor va elabora proiectul de act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătorești.
- Ministerul Finanțelor va susține în cadrul Guvernului introducerea familiei ocupaționale finanțe în viitoarea lege a salarizării.
- De asemenea, se va constitui un comitet de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și sindicatelor cu scopul de a elabora statutul angajatului din finanțe.
- Înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și din aparatul central a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice”.
Toate salariile sunt plătite la timp şi nu vor fi disponibilizări – anunță ministrul Marcel Boloş după negocieri
Toate salariile sunt plătite la timp şi nu vor fi disponibilizări la nivelul aparatului propriu şi unităţilor subordonate, a transmis ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un comunicat, după întâlnirea cu reprezentanţii principalelor sindicate din domeniu.
- „A fost o discuţie în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat şi ieri faţă de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afară şi nu vor fi puşi să dea concurs. Am semnat şi un proces-verbal în acest sens.
- Toate plăţile au fost făcute, pentru ca oamenii să îşi primească banii la timp. Recunosc eforturile şi dedicarea de care este nevoie zi de zi şi sunt hotărât să mă asigur că munca celor responsabili este apreciată corespunzător.
- Am luat în considerare sugestiile şi feedback-ul primit de la reprezentanţii sindicatelor şi am identificat câteva direcţii cheie pe care le vom urmări în perioada următoare.
- Cu toate acestea, ei ştiu mai bine decât orice altă instituţie cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli şi încadrarea în deficitul bugetar asumat”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Potrivit comunicatului difuzat de Ministerul Finanțelor, „după o dezbatere constructivă”, s-a ajuns la următoarele concluzii:
- 1. Nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unități subordonate. Pentru funcțiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformare/înființare în situația în care nu există posturi vacante necesare.
- 2. Elaborarea proiectului de ordonanță de urgență până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanțelor jurisprudența relevantă până în data de 17 august 2023.
- 3. Întreprinderea tuturor măsurilor legale necesare pentru cuprinderea în viitoare lege a salarizării familiei ocupaționale distincte „finanțe” datorită specificității, complexității și importanței angajaților din domeniul finanțelor publice.
- 4. Formarea unui comitet de lucru alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai sindicatelor, cu scopul de a elabora și implementa statutul angajatului în finanțe publice.
- 5. Înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și aparatul central, a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.
„Ministerul Finanţelor va asigura transparenţa şi comunicarea deschisă cu reprezentanţii sindicatelor pe parcursul implementării reformelor şi va ţine cont de feedback-ul acestora în procesul decizional. Se vor organiza sesiuni periodice de consultări între Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii sindicatelor pentru a monitoriza progresul implementării măsurilor şi pentru a face ajustări dacă este necesar”, se precizează în comunicatul transmis de MF.
*****
Reamintim că joi angajații Ministerului Finanțelor au declanșat un protest spontan, pe holurile ministerului, nemulțumiți de preconizatele măsuri fiscale pregătite de guvern pentru reducerea cheltuielor bugetare, în condiţiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem. Conform liderilor sindicali, măsurile ar aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde şi o serie de posturi şi de sporuri.
„SED LEX” a anunțat că 18.000 de salariați ai Fiscului au protestat vineri în toată țara, solidarizându-se cu protestul de joi de la Ministerul Finanțelor.
Nemulțumirile angajaților din Finanțe
Conform sindicaliștilor, ordonanța pregătită de guvern, care îi nemulțumește, conține prevederi referitoare la:
- Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
- Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- Anularea posturilor vacante
- Desființarea biroului și funcției de șef birou
- Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.
Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.
CITEȘTE ȘI:
- Supărarea bugetarilor din Finanțe care au declanșat proteste: „6.000 de lei net sunt bani puțini pentru un inspector care se ceartă cu un avocat ce are 10.000”
- Boloş, angajaţilor care protestau: Lasaţi-mă să mă lupt pentru salariile dumneavoastră că acolo câştigaţi mai mult
- Ce salarii au protestatarii din Finante / 34 de funcționari au salarii peste cel al ministrului
- VIDEO Marcel Ciolacu: Sunt 16.000 de ordonatori de credite în România. Sunt fraierul de serviciu care își asumă reforma în sistemul bugetar