Sari direct la conținut

Condițiile puse de Austria pentru intrarea României în Air Schengen

HotNews.ro
Gerhard Karner, Foto: Inquam Photos / George Calin
Gerhard Karner, Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România.

Viena pune însă, trei condiții pentru ca România să fie primită în Air Schengen, adică granițele să fie deschise doar pentru transportul aerian.

  • „Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
  • Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
  • „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne”, sunt cele trei condiții puse de Viena, a transmis Ministerul austriac de Interne, la solicitarea postului Digi24.

„Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen”, se mai arată în răspunsul dat de instituția condusă de Gerhard Karner.

Austria deschide poartă Schengen pentru România

Premierul Marcel Ciolacu anunţă, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”.

  • „Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.
  • Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.
  • Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.
  • După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Vizită în Slovenia pentru a discuta cu reprezentanții României și Bulgariei

Anterior, ziarul austriac Kleine Zeitung a scris, citând surse guvernamentale, că „Austria pregătește acum calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria – dar numai pentru călătorii aeriene și în anumite condiții, printre care efectuarea de controale mai stricte la frontieră”, între Bulgaria și România și între Ungaria și România.

Potrivit „Kurier”, ministrul de Interne Gerhard Karner călătorește în Slovenia la începutul săptămânii pentru a discuta cu reprezentanții României și Bulgariei ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca Austria să fie de acord cu „Air Schengen”, potrivit ORF.

O altă condiție ar fi acceptarea solicitărilor de azil care vin, în special, de la afgani și sirieni.

Vestea vine la doar câteva zile după ce Austria s-a opus din nou ferm aderării României și Bulgariei la Schengen, argumentând că „înainte de a deveni mai mare spațiul european de liberă circulație trebuie să devină mai bun”, potrivit Euronews.

„Schengen trebuie să devină mai bun și nu mai mare. Nu văd încă prea multe progrese aici, așa că nu îmi pot imagina vreo schimbare acum”, a declarat Gerhard Karner, ministrul federal de Interne al Austriei, conform Euronews.

Amintim că aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria.

În 24 octombrie, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a calificat extinderea Schengen ca fiind în prezent „de neconceput” pentru ţara sa, dar a susținut că această poziţie nu are nimic a face cu Bulgaria şi România şi că este impusă de o problemă de securitate.

Ciucă, despre Air Schengen: Decizia, așteptată la consiliul extraordinar JAI de la finalul anului ​

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că o decizie privind aderarea României la Schengen poate fi aşteptată la Consiliul extraordinar JAI care va avea loc la finalul anului, conform News.ro.

„Salutăm declaraţiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziţiei partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declaraţie publică încurajatoare în care a pus şi unele condiţii care se vor discuta şi analiza în perioada următoare. Decizia o aşteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de preşedinţia spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluţii constructive într-o optică europeană”, a transmis, duminică, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.

El a subliniat că o eventuală reuşită se datorează în special Preşedinţiei şi Guvernului.

„Pentru că au apărut şi în spaţiul public românesc primele declaraţii, consider că o eventuală reuşită este consecinţa conlucrării tuturor forţelor politice, a instituţiilor statului, în mod deosebit Preşedinţie şi Guvern, şi în special activitatea profesionistă a Ministerului de Interne şi a Ministerului de Externe. Până la posibila decizie în ceea ce priveşte Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Aşteptăm să vedem şi rezultatul votului olandez şi rezultatele discuţiilor cheie ale miniştrilor de interne prezenţi în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”, a mai spus Ciucă.

Eugen Tomac: Anunţul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă

Europarlamentarul Eugen Tomac a afirmat că anunţul premierului Marcel Ciolacu privind „flexibilizarea” poziţiei Austriei în ceea ce priveşte Spaţiul Schengen trebuie privit ”cu multă rezervă”, potrivit news.ro.

„Anunţul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, şi a vrut să anunţe ceva în plus faţă de preşedintele Iohannis, care tace şi nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus dosarul Schengen”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, într-o postare pe Facebook.

El a explicat că subiectul extinderii Spaţiului Schengen este o problemă europeană.

„Subiectul extinderii spaţiului Schengen nu mai este o problemă între România şi Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranşat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene şi al acordului Schengen. Nicio ţară din Europa nu a fost pusă într-o situaţie atât de umilitoare precum suntem noi şi vecinii bulgari trataţi”, a continuat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 şi a fost primită în Schengen în 1999, iar Ungaria a intrat în Uniunea Europeană în 2004 şi a fost integrată deplin în Schengen în 2008. Croaţia a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 şi are libera circulaţie deplină atât aeriană, terestră, cât şi maritimă începând cu 1 ianuarie 2023.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro