Sari direct la conținut

Marea Britanie are un nou ambasador la București. Giles Portman: În august am stat la Iași pentru a învăța limba română

HotNews.ro
Giles Portman, ambasadorul britanic la Bucuresti, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Giles Portman, ambasadorul britanic la Bucuresti, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

​Marea Britanie are un nou ambasador la București, Giles Portman, un om care a venit prima oară în țară acum 20 de ani și care a lucrat opt ani la Comisia Europeană, la Bruxelles. Portman a organizat o întâlnire cu presa, prima a mandatului său.

Portman și-a început mandatul de ambasador la București în octombrie 2023 și a devenit ambasador cu puteri depline la 22 ianuarie 2024, după ce și-a prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni. Portman îi succede lui Andrew Noble.

Portman a lucrat opt ani la Bruxelles, ca expert la Comisia Europeană. El a fost prezent în România acum aproape 20 de ani când se purtau negocierile dinaintea intrării țării noastre în UE.

Întrebat ce îi place la bucătăria românească, ambasadorul a spus că a avut răgaz să guste multe lucruri delicioase în august, la Iași unde a stat pentru a învăța limba română. El a ținut un scurt discurs în română, iar la capitolul mâncăruri preferate a menționat sarmalele și a spus că i se pare fascinantă combinația de influențe orientale și central-europene din bucătăria românească.

Ambasadorul spune că s-a întâlnit de curând și cu regele Charles al III-lea, despre care a spus că este un mare prieten al României, dând ca exemplu și vizita făcută de rege anul trecut în țara noastră.

El spune că prioritățile sale la București sunt de a promova investițiile britanice în România și de a promova un mediu de afaceri transparent și echitabil. O altă prioritate este lupta împotriva crimei organizate, cooperarea dintre UK și România fiind excelentă, spune noul ambasador.

Portman a lucrat în diplomație în mai multe țări: SUA, Belgia, Cehia, Turcia. Este căsătorit și are doi copii.

Ce spune noul ambasador pe pagina de Facebook a ambasadei britanice la București

‘’Bună! Sunt Giles, noul ambasador britanic în România. Este o onoare să mă aflu aici.

Relațiile noastre \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDF4 \uD83C\uDDEC\uD83C\uDDE7 sunt deja atât de strânse și îmi doresc să lucrăm împreună:

• pe subiecte de securitate, ca aliați NATO;

• pentru a ajuta mediul de afaceri să investească și să se dezvolte;

• pentru a ne apăra cetățenii împotriva criminalității.

Aștept cu nerăbdare să scriu următorul capitol împreună cu voi!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro