Sari direct la conținut

Şedinţă de Guvern – joi / Ministerul Finanțelor- împuternicit să contracteze o firmă de avocatură în procesul cu Pfizer

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Guvernul va împuternici joi, printr-un memorandum, Ministerul Finanţelor în vederea contractării de asistenţă juridică pentru reprezentarea României în procesul pe care compania Pfizer l-a intentat statului român.

  • UPDATE (13:15) Guvernul a împuternicit joi Ministerul Finanțelor pentru a contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în dosarul în care Pfizer – BioNTech solicită plata tuturor vaccinurile anti-Covid, achiziționate de țara noastră ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021.
  • România este obligată la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccin rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro, potrivit Guvernului.

În cadrul şedinţei Executivului de joi va fi aprobată împuternicirea Ministerului Finanţelor pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică şi reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr. F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, cu prim termen de judecată la data de 20 februarie 2024.

Pe acest subiect, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat săptămâna trecută că Pfizer „va cumpăni bine” în ceea ce priveşte procesul intentat României şi a susţinut că i se pare nefiresc „ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării”.

„România este chemată în judecată de compania Pfizer şi există anumite proceduri la nivelul Guvernului în care fie Guvernul, fie Ministerul de Finanţe angajează o firmă de avocatură. Problema este legată de faptul că firma care va reprezenta în mod efectiv România la proces trebuie să cunoască legislaţia din Belgia şi procesul se desfăşoară în limba franceză. (…) Eu am luat legătura cu cei din Polonia, am avut o discuţie legată de acest proces şi de o încercare de coordonare a poziţiilor celor două ţări. Mai există şi cea de a treia ţară, Ungaria. O să vedem dacă putem să avem o reprezentare comună sau separată, dar oricum echipele de avocaţi să discute unii cu ceilalţi. Eu bănuiesc că şi compania Pfizer o să cumpănească bine în cadrul acestui proces, pentru că mie cel puţin, ca om de sănătate publică, mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării în general, nu mă refer la vaccinarea anti-COVID”, spunea Rafila, duminică seară, la Antena 3.

Autorităţile de la Bucureşti au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire la deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca primul termen de judecată să aibă loc în luna februarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro