Sari direct la conținut

Ciolacu, apel la muzeografi să nu boicoteze „Noaptea Muzeelor”: La șantaj, nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri şi avem noi grijă de muzee

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

​Premierul Marcel Ciolacu a făcut, miercuri, un apel la muzeografi să nu boicoteze evenimentul „Noaptea Muzeelor”, subliniind că problemele reclamate de aceştia pot fi rezolvate pe calea dialogului şi nu printr-un „şantaj”. „La şantaj, îi anunţ oficial că nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri şi avem noi grijă de muzee în ‘Noaptea Muzeelor’. Nu am nicio problemă”, a declarat premierul Ciolacu.

Premierul a răspuns astfel, întrebat care este poziţia sa vizavi de faptul că mulţi muzeografi, în acest moment, au anunţat că nu vor participa la Noaptea Muzeelor şi vor boicota acest eveniment ca formă de protest împotriva salariilor mici din domeniu.

„Am avut o discuţie cu doamna ministru al Culturii. Şi eu sunt, să ştiţi, nemulţumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, şi prin intermediul dumneavoastră o să fac un apel la dânşii să-şi facă serviciul pentru care sunt angajaţi. Şi prin dialog concret, deja am început discuţiile cu doamna ministru, cu domnul ministru al Finanţelor, dar la un asemenea şantaj eu nu voi răspunde”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Calea cea mai corectă în această situaţie este cea a dialogului, a adăugat şeful Guvernului.

„Calea cea mai corectă este ca în perioada următoare să ne aşezăm la masă şi dânşii să-şi facă slujba pentru care sunt plătiţi de către noi toţi. Cum şi eu sunt plătit şi din impozitele mele, dar şi din impozitele dumneavoastră. Înţeleg că este an electoral, înţeleg că există nemulţumiri, dar trebuie să avem şi un dialog. Nu-mi aduc aminte, până acum, să nu fi stat cu vreo categorie la masă, decent, şi stând de vorbă punctual despre fiecare problemă. La şantaj, îi anunţ oficial că nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri şi avem noi grijă de muzee în ‘Noaptea Muzeelor’. Nu am nicio problemă”, a mai declarat premierul Ciolacu.

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a anunţat pe 15 mai că nu va participa la ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor, solidarizându-se cu colegii care protestează împotriva salariilor mici din domeniu. Şi Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Istorie a României au anunţat că nu vor organiza în acest an Noaptea Muzeelor.

Marţi, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor s-a declarat solidară cu revendicările sindicatelor din cultură, exprimându-şi speranţa în adoptarea rapidă de către factorii implicaţi a unor măsuri de corecţie „juste” şi „necesare”.

„Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, a transmis Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor.

Organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor au anunţat că lista finală a instituţiilor retrase va fi anunţată vineri.

Patru muzee importante din București au anunțat că de Noaptea Muzeelor 2024, care urmează să aibă loc sâmbătă, 18 mai, se vor alătura protestului inițiat de sindicatul „CulturMedia”, prin care angajații cer mărirea salariilor cu 20%. La nivel național, s-au alăturat protestului aproximativ 80% dintre instituțiile de cultură care participau în mod obișnuit la Noaptea Muzeelor (din 26 de județe și din București).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro