Sari direct la conținut

12 oameni au fost răniți în urma unor turbulențe, într-un avion al Qatar Airways care zbura de la Doha către Dublin

HotNews.ro
Fotografie ilustrativă: Un avion al companiei Qatar Airways aterizează pe aeroportul din Frankfurt, Germania, pe 25 septembrie 2023 , Foto: Michael Probst / AP / Profimedia
Fotografie ilustrativă: Un avion al companiei Qatar Airways aterizează pe aeroportul din Frankfurt, Germania, pe 25 septembrie 2023 , Foto: Michael Probst / AP / Profimedia

Douăsprezece persoane care călătoreau la bordul unui avion al companiei Qatar Airways, într-un zbor de la Doha către Irlanda, au fost rănite în timpul unor turbulențe, a anunțat duminică aeroportul din Dublin, adăugând că avionul a aterizat în siguranță și conform programului, informează Reuters.

Zborul QR017, efectuat cu un aparat Boeing 787 Dreamliner, a aterizat cu puțin timp înainte de ora 13.00, ora Dublinului, au precizat reprezentanții aeroportului.

„La aterizare, aeronava a fost întâmpinată de serviciile de urgență, inclusiv de poliția aeroportuară și de departamentul nostru de pompieri și salvare, din cauza faptului că 6 pasageri și 6 membri ai echipajului (12 oameni în total) aflați la bord au raportat răni după ce aeronava a intrat într-o zonă de turbulențe în timp ce se afla în aer deasupra Turciei”, a transmis aeroportul din Dublin, într-un comunicat de presă.

Radiodifuzorul irlandez RTE, citând mai mulți pasageri care au sosit pe aeroport, a relatat că incidentul a durat mai puțin de 20 de secunde și a avut loc în timpul servirii alimentelor și băuturilor.

Qatar Airways a precizat într-un comunicat că un „număr mic” de pasageri și membri ai echipajului au suferit răni minore în timpul zborului și că aceștia au primit îngrijiri medicale.

Compania aeriană nu a comentat în mod direct turbulențele, dar a precizat că problema face obiectul unei anchete interne.

Incidentul vine la cinci zile după ce un zbor al operatorului aerian Singapore Airlines, de la Londra la Singapore, a fost nevoit să aterizeze la Bangkok din cauza unor turbulențe puternice, care au ucis un britanic în vârstă de 73 de ani și au trimis 20 de persoane la terapie intensivă.

Incidentele aviatice legate de turbulențe sunt cele mai frecvente, potrivit unui studiu realizat în 2021 de Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA.

Din 2009 până în 2018, agenția americană a constatat că turbulențele au reprezentat mai mult de o treime din accidentele aviatice raportate și că majoritatea s-au soldat cu răniri grave, deși aeronavele nu au fost avariate.

Turbulenţele atmosferice, similare cu cele care au provocat marţi decesul unui pasager în timpul cursei Singapore Airlines, reprezintă un fenomen care este uneori greu de prevăzut şi care, conform experţilor, cunoaşte o amplificare pe fondul schimbărilor climatice.

Turbulenţele sunt asociate cu o modificare a curenţilor de aer care afectează stabilitatea aeronavei în zbor.

Ele pot fi provocate de furtuni, mişcări de aer în jurul munţilor, fronturi de aer rece sau cald sau chiar de jetstreamuri – vânturi puternice care circulă în jurul Pământului la anumite latitudini.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro