Sari direct la conținut

Viktor Orban a anunțat la Salonta că-l susține pe Iohannis la șefia NATO – Maszol.ro

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban a făcut, luni după-amiază, o vizită la Salonta, judeţul Bihor, unde a discutat despre alegerile din 9 iunie cu lideri locali şi naţionali. „Avem nevoie de reprezentarea UDMR în Parlamentul European.

Vă îndemn să trimiteţi cât mai mulţi reprezentanţi maghiari pro-pace în Parlamentul European, pentru că este destul de posibil ca aceste alegeri să decidă dacă Europa va putea să rămână, în cele din urmă, în afara acestui război sau dacă va intra în el”, a afirmat el, potrivit portalului de ştiri Maszol.ro

Primarul László Török i-a întâmpinat pe premierul ungar Viktor Orbán, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi pe parlamentarii din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Arad şi Timiş care au fost invitaţi la evenimentul – altfel privat – de campanie de la Salonta, citează News.ro.

„Avem nevoie de reprezentarea UDMR în Parlamentul European. Vă îndemn să trimiteţi cât mai mulţi reprezentanţi maghiari pro-pace în Parlamentul European, pentru că este destul de posibil ca aceste alegeri să decidă dacă Europa va putea să rămână, în cele din urmă, în afara acestui război sau dacă va intra în el”, a subliniat Viktor Orban la Salonta.

”Este aproape o chestiune de viaţă pentru întreaga naţiune maghiară să nu eşueze într-un scrutin unde ţinta este să depăşească 5 la sută pentru a avea o voce pe plan internaţional. Dacă există în sfârşit un loc unde cauza maghiară poate fi reprezentată şi noi nu putem să trimitem un reprezentant, asta este o problemă, e un semn de slăbiciune. Iar oponenţii noştri nu vor ezita să îl exploateze”, a arătat Viktor Orban în discursul său.

Viktor Orbán a subliniat, de asemenea, importanţa unei Ungarii puternice. Potrivit acestuia, a fi o minoritate fără patria mamă ar fi insuportabil.

„Să arătăm că sntem o naţiune adevărată”, a declarat premierul ungar.

În discursul său, el a reiterat că Guvernul ungar susţine candidatura preşedintelui pentru funcţia de secretar general al NATO şi aderarea completă la Schengen a României.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a afirmat, vorbind despre miza alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, că oamenii simt că fiecare are o responsabilitate naţională, responsabilitate care s-a întărit în ultimele trei decenii, după schimbarea regimului. El i-a cerut premierului Ungariei încurajări, potrivit Maszol.ro, citat de News.ro.

Miercuri premierul ungar Viktor Orban a declarat pentru revista franceză Le Point că Ungaria încă discută dacă ar trebui să susțină candidatura premierului olandez în exercițiu Mark Rutte ca următor secretar general al NATO, adăugând că Rutte și-a exprimat anterior opinii „problematice”, scrie Reuters.

„Pe de o parte, a spus că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană și, pe de altă parte, că ar trebui să fim forțați să îngenunchem. Acesta nu este cel mai bun mod de a ne câștiga sprijinul”.

Premierul ungar a făcut astfel din nou referire la o declaraţie a lui Rutte legată de disputa între Bruxelles şi Budapesta asupra unei noi legi ungare ce interzice referirile la homosexualitate în şcoli. Cu această lege, Ungaria „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană’”, iar această ţară trebuie să fie „pusă în genunchi”, declara Mark Rutte în iunie 2021 la un summit european

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro