Sari direct la conținut

Protest anunțat astăzi la sediul BEC și la Guvern: „Noi vrem renumărarea tuturor voturilor de la cele peste 19.700 de secții de votare din țară!”

HotNews.ro
Palatul Victoria, Foto: Guvernul Romaniei
Palatul Victoria, Foto: Guvernul Romaniei

Oamenii sunt îndemnați să vină începând cu ora 18.00 pentru a protesta împotriva „fraudării alegerilor, iar apoi organizatorii sunt îndemnați să se strângă la 20.00 în fața Guvernului. Protestul a fost anunțat inițial pe Reddit, de unde îndemnul a fost preluat de „Corupția Ucide”.

Ne strângem astazi în fața Biroului Electoral Central (Centrul Vechi), toți cei care refuza sa gireze tacit fraudarea alegerilor de către interpușii PNL și PSD din secțiile de votare atât din București, precum și din țară. Ne vedem acolo, stimați bucureșteni și cetățeni de pretutindeni. Sunteți așteptați în număr mare începând cu ora 18:00”, se arată în anunțul de pe Reddit.

„Seara, începând cu ora 20:00, ne vom întruni cu manifestanții din toate punctele Bucureștiului, in Piața Victoriei, in fața Guvernului”, mai anunță organizatorii pe Reddit.

Anunțul este distribuit și de platforma „Corupție Ucide”, care a organizat numeroase proteste în trecut.

„Democrația este un lucru fragil, ea trebuie apărată tot timpul de tendințele autocrate ale unora care sunt bolnavi de putere și înavuțire! Ieșiți și apărați-vă votul!”, se menționează în postare.

Platforma „Corupția ucide” vine și cu o solicitare către autorități: „Noi vrem renumărarea tuturor voturilor de la cele peste 19.700 de secții de votare din țară!”.

Scandalul de la Sectoarele 1 și 2

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut joi renumărarea voturilor, susținând că are dovezi că scrutinul din 9 iunie a fost fraudat și că va depune dovezile la Parchetul General. Ea i-a acuzat pe liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, că „ sunt părtaşi la cea mai mare fraudă electorală după 1946”.

„Avem dovezi clare şi matematice că s-a fraudat acest scrutin în mod flagrant. Voi prezenta o analiză a 41 de secţii de votare unde cifrele, matematic nu corespund. Din 166 de secţii de votare, am reuşit să analizăm 40, unde s-au pierdut 2097 de buletine şi s-au pierdut 500 de voturi. Nu ştim unde sunt buletinele, nu ştim unde sunt voturile”, a spus primarul Clotilde Armand în fața Biroului Electoral Sector 1, potrivit News.ro.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că în ședința de miercuri a respins mai multe cereri pentru anularea alegerilor locale de duminică, inclusiv pe cea formulată de actualul edil al Sectorului 1, Clotilde Armand.

De asemenea, Parchetul Sectorului 2 a făcut, joi, primele precizări legate de plângerea penală depusă de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

„La data de 12.06.2024, Radu Nicolae Mihaiu, primar al Sectorului 2 din Bucureşti, a formulat plângere penală cu privire la săvârşirea infracţiunilor de coruperea alegătorilor (…)constând în aceea că, la data de 09.04.2024, în cadrul mai multor secţii de votare de pe raza Sectorului 2 Bucureşti, s-au prezentat alegători care au votat candidatul unei formatiuni politice precum şi lista de candidaţi ai unei alianţe electorale în schimbul unei sume de bani şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale (…) constând în aceea că, la aceeaşi dată, în cadrul a patru secţii de votare au existat buletine de vot pre-ştampilate cu ştampila „votat” aplicată pe chenarul corespunzător al unuia dintre candidaţii la funcţia de primar al Sectorului 2 din Bucureşti precum şi al unuia dintre candidaţii la funcţia de primar general al municipiului Bucureşti”, a transmis Parchetul.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro