Noi reguli pentru ambalaje în UE. Câte kilograme de deșeuri din ambalaje generează fiecare român anual
Eurodeputații vor dezbate marți și vor adopta miercuri poziția lor de negociere cu Consiliul cu privire la noile reguli pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor în UE.
Raportul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară include propuneri de facilitare a reutilizării și reciclării ambalajelor, de reducere a ambalajelor și a deșeurilor inutile și de încurajare a utilizării conținutului reciclat.
Eurodeputații doresc să interzică vânzarea pungilor din plastic cu greutate foarte redusă, cu excepția cazului în care acest lucru este necesar din motive de igienă, precum și utilizarea așa-numitelor „produse chimice indestructibile” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajele care intră în contact cu alimentele.
De asemenea, aceștia doresc ca, pentru alimente și băuturi luate la pachet, consumatorii să își poată aduce propriul recipient.
Câte deșeuri de ambalaje generează pe an un român
În medie, fiecare cetățean UE a generat 189 de kilograme de deșeuri din ambalaje în 2021. În decurs de zece ani, cantitatea acestora a crescut cu peste 20%.
Cifrele variază de la o țară la alta, de la 75 de kilograme de persoană în Croația la 246 de kilograme de persoană în Irlanda.
Potrivit ultimelor date ale Eurostat pentru România, în 2020 fiecare român a generat 116 kilograme de deșeuri din ambalaje.
În 2021, UE a generat un total de 84,3 milioane de tone de deșeuri din ambalaje, cu 4,8 milioane de tone mai mult decât în anul precedent. Cea mai mare parte a fost reprezentată de hârtie și carton (40,3%), urmată de plastic (19%), sticlă (18,5%), lemn (17,1%) și metal (4,9%).
Regulile UE privind ambalajele și deșeurile din ambalaje
Potrivit Parlamentului European, normele UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje acoperă atât proiectarea ambalajelor, cât și gestionarea deșeurilor de ambalaje. Scopul lor este de a armoniza măsurile naționale, de a preveni producerea de deșeuri și de a crește reutilizarea, reciclarea și valorificarea. De asemenea, acestea stabilesc cerințe minime pe care trebuie să le îndeplinească ambalajele de pe piața UE.
Aceste reguli datează din 1994 și au fost modificate în 2018. Unul dintre obiectivele UE este crearea unei economii circulare până în 2050, așa că Parlamentul are în lucru o propunere a Comisiei Europene din noiembrie 2022 pentru actualizarea regulilor.
Ce vrea Parlamentul
Comisia de mediu a Parlamentului și-a adoptat poziția în octombrie 2023. Membrii săi doresc:
- interzicerea vânzării pungilor de plastic foarte ușoare
- stabilirea de obiective specifice de reducere a deșeurilor pentru ambalajele din plastic
- încurajarea opțiunilor de reutilizare și de reumplere prin stabilirea unor criterii specifice pentru ambalajele reutilizabile și prin oferirea posibilității consumatorilor de a-și aduce propriul recipient pentru mâncare și băuturi la pachet
- interzicerea poluanților persistenți (cunoscuți și sub denumirea de substanțe chimice perene) utilizați pentru a ignifuga sau impermeabiliza ambalajele alimentare care ne pot afecta sănătatea