Sari direct la conținut

Premiile Oscar au stârnit o gâlceavă în Rusia / Demisii și acuzații de ilegalități

HotNews.ro
2022 vine cu multe filme de Oscar, Foto: Dimitris Barletis | Dreamstime.com
2022 vine cu multe filme de Oscar, Foto: Dimitris Barletis | Dreamstime.com

Președintele comisiei rusești care se ocupă de nominalizarea filmelor autohtone pentru Premiile Oscar și-a dat demisia după ce Rusia a decis să nu trimită nicio propunere la ediția din acest an, relatează Reuters.

Într-o scrisoare deschisă care a fost publicată parțial de agenția de stat TASS, regizorul Pavel Ciuhrai a scris că Academia de Film din Rusia a luat decizia în mod unilateral, fără să îl consulte. The Thief, unul dintre filmele lui Ciuhrai, a fost nominalizat la Oscaruri în 1997.

Printre altele, Ciuhrai a catalogat decizia luată de Academia de Film a Rusiei ca fiind ilegală.

„Membrii organizației noastre independente nu numai că nu au fost consultați, ci nici măcar nu s-a considerat necesar să ni se sesizeze o astfel de decizie. Acest lucru este ofensator și ilegal”, a spus el.

Un alt regizor care făcea parte din comisie a anunțat la rândul său că demisionează. Academia de Film din Rusia nu a precizat de ce nu va înainta o propunere pentru Premiile Oscar.

Comisia condusă de Ciuhrai stabilește care film rusesc să fie nominalizat pentru prestigiosul premiu „Cel mai bun lungmetraj internațional”, mai popular cunoscut sub denumirea de Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Ultima oară când Rusia a câștigat acest premiu a fost în 1994 cu filmul Burnt by the Sun, despre un ofițer al Armatei Roșii și soția sa în timpul marii epurări ordonate de Stalin în 1936.

Ultimele două filme rusești care au ajuns în selecția finală pentru acest premiu au fost Leviathan și Loveless în 2014, respectiv 2017. Ambele au fost regizate de Andrei Zvyagintsev, un regizor atipic care abordează subiecte politice în filmele sale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro