Sari direct la conținut

Un titan al cinematografiei sugerează că filmele lui Martin Scorsese provoacă „dureri de fund”

HotNews.ro
Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio si Robert De Niro, Foto: Matteo Brandoni-BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio si Robert De Niro, Foto: Matteo Brandoni-BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

​Ridley Scott, un titan al cinematografiei, sugerează că filmele create de o altă legendă a Hollywood-ului, regizorul Martin Scorsese, provoacă „dureri de fund” dacă sunt văzute în cinematografe, relatează IndieWire.

Într-un interviu acordat BBC pentru promovarea celui mai recent film al său, lungmetrajul biografic Napoleon, el a respins criticile istoricilor care au notat că acesta nu excelează la capitolul acuratețe istorică.

„Chiar vreți să răspund la asta? [Răspunsul] ar avea un bip în el”, le-a spus el jurnaliștilor de la BBC, după ce a fost întrebat despre acest subiect.

Scott, care a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a în 2003 pentru contribuțiile sale la cinematografie, a vorbit în schimb despre faptul că noul său film are o durată de 2 ore și 38 de minute, remarcând că la orice lungmetraj care durează mai mult de 3 ore intervine „factorul dureri de fund” după aproximativ două ore – un aspect despre care spune că ține cont mereu când își editează peliculele la postproducție.

„Când începi să te gândești ‘Dumnezeule mare’ și apoi zici ‘Cristoase, nu putem mânca pentru încă o oră’, atunci e prea lung”, a afirmat acesta.

Deși nu l-a menționat specific pe Scorsese, aluzia pare una clară: Killers of the Flower Moon, cel mai nou film al aclamatului regizor american, a fost lansat recent în cinematografe cu o durată totală de 3 ore și 26 de minute.

Încasările din cinematografe par să îi dea dreptate lui Ridley Scott, filmul lui Scorsese debutând abia pe poziția a doua în clasamentul box office după lansarea sa înspre sfârșitul lunii octombrie. În clasamentul de săptămâna aceasta el ocupă poziția a 10-a, cu încasări de doar 1,9 milioane de dolari în weekendul recent încheiat.

Ultimul film al lui Martin Scorsese, o „petardă” la box office

Potrivit site-ului de specialitate Box Office Mojo, Killers of the Flower Moon a obținut până acum încasări totale de aproximativ 145,809 milioane de dolari, în condițiile în care doar producția sa a costat 200 de milioane. Site-ul specializat în cinematografie Screen Rant notează că lungmetrajul ar fi trebuit să obțină încasări de cel puțin 400 de milioane de dolari pentru a-și recupera și costurile cu promovarea la nivel global.

Deși durata de aproape 3 ore și jumătate a filmului ar fi putut să îi descurajeze pe unii spectatori din a merge să îl vadă în cinema, unii analiști notează că încasările dezamăgitoare s-ar putea datora și unui alt factor important: greva de la Hollywood.

Chiar dacă Scorsese s-a angajat într-un turneu intens de promovare a lungmetrajului, acest lucru le-a fost interzis actorilor din Killers of the Flower Moon, printre care nume ca Leonardo DiCaprio și Robert De Niro, din cauza grevei actorilor, încă în desfășurare în momentul în care a fost lansat filmul.

Anteriorul film al lui Scorsese, The Irishman din 2019, are o durată de 3 ore și 29 de minute cu tot cu genericul de la final, însă acesta a fost produs cu intenția de a fi difuzat în streaming de Netflix.

În pofida comentariilor sale despre durata exagerată a unor filme, Ridley Scott a dezvăluit într-un interviu acordat revistei Total Film luna trecută că lucrează la o versiune „Director’s cut” pentru Napoleon care în faza actuală a editărilor durează peste 4 ore. Însă aceasta ar urma să fie lansată tot pentru streaming, pe AppleTV+.

„Nu avem voie să vorbim despre asta”, a declarat el în noul interviu pentru BBC. Ceea ce este cert e că Napoleon în versiunea sa pentru cinema va avea premiera în cinematografele din România pe 24 noiembrie, adică vinerea aceasta.

Regizorul american cere „respect” pentru cinematografie

Scorsese în schimb a apărat lungimea filmelor sale, afirmând într-un interviu acordat ziarului indian Hindustan Times luna trecută că spectatorii nu ar trebui să fie descurajați de acest aspect, mai ales într-o eră în care sunt obișnuiți să stea cu orele la „bingewatching” pe platformele de streaming.

„Oamenii zic că durează trei ore, dar să fim serioși, poți sta în fața TV-ului și să te uiți la ceva timp de 5 ore. Există de asemenea mulți oameni care se uită în cinematograf timp de 3,5 ore”, a spus acesta.

„Există actori reali pe ecran, nu te poți ridica și să te plimbi. Îi acorzi acel respect. Acordați cinematografiei niște respect. În cazul Killers of the Flower Moon el ar trebui văzut pe marele ecran. Intenționăm să facem un blockbuster? Nu, facem un film care ar trebui văzut pe marele ecran”, a subliniat el.

„Alte filme pe care le-am făcut? Poate că nu. Uneori e vorba și de forța filmului, dacă rulează bine pe un ecran mai mic, asta e interesant. Killers ar putea fi văzut și pe un ecran mic, dar pentru a te bucura cu adevărat de experiența completă, ar trebui să îți faci timp [să îl vezi în cinematograf]” a îndemnat Martin Scorsese.

Deși nu avem deocamdată o dată de lansare în acest sens, Killers of the Flower Moon va fi difuzat în cele din urmă și în streaming pe AppleTV+, divizia media a companiei conduse de Tim Cook investind tot mai mult în ultima perioadă pentru a-și crea o cotă de piață pe acest segment.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea cinematografiei, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro