Un angajat din domeniul hotelier muncește 4 zile ca să-și permită să doarmă o noapte la Mamaia. Salariatul mediu lucrează 2 zile pentru o noapte la Mamaia / Topul salariilor pe ora de muncă
Marcela Popescu lucrează în intermedieri financiare, la un broker de credite. Câștigă puțin peste 4500 de lei net și ar vrea să lucreze mai mult. Statistica a transmis miercuri datele privind salariile, care o plasează pe Marcela în rândul salariaților cărora le-a crescut salariul cu peste 15%, dar ea abia se descurcă cu banii.
Are un credit pentru apartamentul în care stă împreună cu cei doi copii, iar după ce-și plătește rata la bancă și facturile la apă, gaze și curent, rămâne cu foarte puțin. Marcela este una din cei circa 200.000 de români care deși au un serviciu, ar vrea să lucreze mai mult sau să își mai ia un part-time job pentru niște bani în plus.
Potrivit INS, acești 200.000 de oameni doreau să lucreze cu program de lucru mai lung, la acelaşi loc de muncă sau la un altul; trei sferturi din ei sunt bărbați iar jumătate din cei care voiau să muncească mai mult au între 25-44 ani, mai spune INS.
Profesorii, stomatologii, angajații ANAF toți fac greve pentru că sunt nemulțumiți de salariile primite. E drept, costul vieții a crescut, iar dacă pică pe capul tău un eveniment neprevăzut, cei mai mulți nu au bani puși deoparte pentru a putea trece cu bine peste el.
Marcela de pildă nu își va permite anul acesta să plece mai mult de 3 nopți pe litoral, pentru că nu are cu ce. Celelalte zile de concediu le va petrece acasă. Va practica „staycation”, cum citise ea pe Internet.
Cu toate problemele și presiunile financiare la care e supusă, Marcela nu se simte deloc în topul creșterilor salariale, unde încearcă Statistica s-o convingă că se află.
Aproape 40% dintre respondenții unui sondaj (eșantion reprezentativ național) îi confirmă temerile, potrivit datelor prezentate la o conferință de specialitate.
5 evenimente care ne-au prins pe picior greșit
De-a lungul ultimilor 100 de ani, au avut loc 5 evenimente care ne-au prins pe picior greșit. Criza din 1929-1933, Al Doilea Război Mondial, Revoluția din 1989, Criza financiară din 2008-2009 și mai recent, pandemia de Covid-19.
Mai jos, topul salariilor nete din luna mai:
Mai jos, topul salariilor plătite pe ora de muncă:
Ce mai spune INS în comunicatul de miercuri:
- În luna mai 2023, salariul mediu net a fost 4543 lei, în scădere cu 21 lei (-0,5%) față de luna aprilie 2023.
- Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10478 lei)
- În sectorul bugetar, în luna mai 2023, câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţie publică (+1,3%), iar ȋn sănătate şi asistență socială a înregistrat o uşoară scădere (-0,3%).
- În învăţământ, câștigul salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă cu 19,3%, respectiv cu 779 lei. Deşi ultimele zile ale lunii mai 2023 au fost caracterizate de greva din sistemul public de învăţământ, câștigul salarial mediu net a înregistrat creştere, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă) aferente anului 2023, în marea majoritate a instituţiilor din învăţământul preuniversitar. În plus, luna mai 2023 nu a fost influențată de vacanța şcolară, reluându-se plata cu ora a cadrelor didactice.
- În general, în ultimii ani, câștigul salarial din învăţământ din luna mai înregistrează creșteri comparativ cu luna precedentă, urmare acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă). Astfel, și în anul precedent, 2022, în luna mai s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net în învăţământ (+11,6%, respectiv cu 447 lei) comparativ cu luna aprilie 2022, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă); creșterea mai mică înregistrată cu un an în urmă se explică prin faptul că aceste drepturi de natură salarială s-au acordat, atunci, eșalonat de-a lungul mai multor luni.
Mai jos, creșterile (în %) salariale din mai 2023/mai 2022