Doar 20% dintre români au asigurare obligatorie a locuinței. Ce soluție a găsit statul să-i oblige să încheie polițe
Pentru că oamenii nu-și fac asigurare obligatorie pentru locuințe și primarii nu aplică amenzi, autoritățile statului au găsit o metodă de a-i determina totuși pe români să încheie aceste polițe: începând cu 11 noiembrie, orice înregistrare a locuinței sau modificare din Cartea Funciară se poate face doar dacă există această asigurare.
Astăzi, în România, există 9,7 milioane de locuințe. Dintre acestea, doar 1,98 milioane (20,4%) au o poliță de asigurare, cu șansa recuperării daunelor post-dezastru. În mediul rural, situația este și mai gravă: doar una din zece locuințe este asigurată.
În teorie, amenda este între 100 și 500 de lei. În practică, însă, până acum nu a fost aplicată nicio amendă. Cei care trebuie să aplice sancțiunea sunt primarii, care, însă, au nevoie de voturile oamenilor și se feresc să fie personaje negative.
„Oamenii se așteaptă ca statul să îi despăgubească în caz de dezastru. Dar statul finanțează infrastructura critică, poduri, drumuri de acces, spitale, școli. Uitați-vă la televizor și vedeți în ce situație este bugetul României. Dacă cineva își imaginează că statul va putea despăgubi locuințe private… Statul acordă doar un ajutor de urgență, care este foarte mic, să te descurci pe termen scurt, dar nu îți reconstruiește casa”, a afirmat Cosmin Tudor, director în cadrul PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), într-o dezbatere pe această temă.
El a adăugat că, spre exemplu, în urma unui cutremur de magnitudinea celui din 1977, locuințele din România care au asigurări vor beneficia de fonduri de peste un miliard de euro pentru a fi reconstruite, bani care vor veni din fondurile proprii de 400 de milioane de lei ale PAID și din programul de reasigurare de 1,1 miliarde de euro.
„Noi suntem pregătiți în price moment să despăgubim orice eveniment, cu condiția să existe polițe”, a completat Tudor.
Asigurările nu sunt o prioritate pentru că oamenii au venituri mici
Tot din 11 noiembrie, polițele se vor scumpi la 130 de lei pe an, față de 100 de lei pe an în prezent.
Dragoș Seceleanu este președintele unei asociații de proprietari. El crede că soluția nu este ca statul să forțeze oamenii să încheie asigurări obligatorii, ci să ia măsuri pentru prevenirea dezastrelor și să deruleze campanii de informare pentru a le arăta care sunt beneficiile asigurărilor.
„De ce să fie obligatorie? Noi nu suntem de acord. Populația din România are o educație financiară precară, pentru că, în primul rând, și sursele financiare sunt precare. Cum cheltuiește banii privește pe fiecare, dar cu siguranță dacă ar avea surse financiare mai mari, ar face și asigurări.
Nu vorbim de sumă, ci de principiu. Cum să impui asigurare obligatorie? Statul nu se îngrijește să prevină acele dezastre care pot fi prevenite. Sunt de acord că asigurare trebuie să existe, dar să fie să fie mai multe campanii de informare, cred că de aici ar treubi să plece. Populația nu are suficiente venituri”, a spus Seceleanu.
Într-adevăr, obligativitatea nu este naturală, dar este necesară în situația României, i-a răspuns Cosmin Tudor de la PAID.
El a fost de acord că informarea populației este importantă și a dat exemplul orașului Brașov, unde, după ce primarul a trimis o scrisoare către toți locuitorii, gradul de încheiere a asigurării obligatorii a crescut de la 25% la peste 50%.
Dar nu este suficient: după cutremurele din Gorj de acum câteva luni, numărul de polițe încheiate s-a dublat în următoarele două săptămâni, după care iar nu s-a mai încheiat niciuna.
Doar 20% dintre români au polițe de asigurare obligatorie a locuinței
Potrivit datelor UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România), 8 din 10 români știu că sunt obligați să își asigure locuința împotriva dezastrelor, dar doar 20% au încheiat polițe.
Procentul ar fi fost și mai mic dacă băncile nu ar cere această poliță la contractarea de credite.
Cel mai bine stă Capitala, cu o pondere de 38%, urmată de județele Ilfov – 36%, Timiș – 33%, Brașov – 32% și Sibiu – 25%.
La polul opus, cele mai puține polițe obligatorii sunt în județele Mehedinți – 9% și Vaslui, Teleorman, Botoșani și Olt – 8% fiecare.