VIDEO Turcia, ziua a 12-a de proteste Mii de manifestanti au revenit marti seara in piata Taksim din Istanbul, dupa ce politia antirevolta preluase controlul asupra acestui bastion al miscarii de contestare, in cursul diminetii
Zeci de politisti antirevolta, urmati de vehicule blindate prevazute cu tunuri de apa, au luat marti cu asalt Piata Taksim, la Istanbul, centrul miscarii de protest impotriva Guvernului care afecteaza Turcia de 12 zile, in ajunul intrevederii pe care premierului Recep Tayyip Erdogan o va avea ci reprezentanti ai protestatarilor, transmite AFP. Politistii, utilizand la scara larga grenade lacrimogene, au luat cu asalt baricadele ridicate de manifestanti pe anumite bulevarde ce duc spre piata, dar nu se indreptau spre Parcul Gezi, adiacent pietei, unde sute de protestatari si-au instalat corturi. In momentul respectiv, in piata se aflau cateva grupuri dispersate de manifestanti. Potrivit agentiilor de presa, autoritatile au preluat controlul asupra Pietii Taksim.
Ora 23:30 In ciuda gazelor lacrimogene, manifestantii continua sa protesteze in piata Taksim. In ultima ora 25 de raniti au avut nevoie de ingrijiri medicale. Parcul Gezi a fost transformat in spital de campanie.
Ora 20.40 Politistii turci au evacuat marti seara, cu tiruri de gaze lacrimogene, piata Taksim din Istanbul, unde erau masati mii de manifestanti.
Ora 19.30 Mii de manifestanti au revenit marti seara in piata Taksim din Istanbul, in conditiile in care politia s-a retras pe margini, dupa o zi de confruntari cu contestatarii, scrie AFP.
Ora 13.40 Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat marti ca guvernul sau nu va mai da dovada de toleranta fata de manifestantii care cer de 12 zile demisia sa, scrie AFP.
„Aceasta afacere este terminata acum. Nu vom mai da dovada de toleranta”, a spus Erdogan, intr-un discurs sustinut in fata deputatilor din Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), la cateva ore dupa ce politia a preluat controlul asura pietei Taksim din Istanbul.
Nabermedya transmite imagini LIVE de la protestele din piata Taksim.
Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com
Cu putin inainte de ora locala 8:00 (5:00 GMT), politia in echipamente de protectie a recapatat controlul asupra pietei din centrul metropolei turce, indepartand din perimetru, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, zeci de protestatari care au petrecut noaptea acolo.
Imediat, zeci de tineri echipati cu casti de protectie si masti de gaze au reaparut in spatele baricadelor ridicate pe strazile din jur si au raspuns aruncand cu pietre si cu coctailuri Molotov.
„Vom lupta, vrem libertate. Suntem luptatori pentru libertate”, a declarat pentru AFP unul dintre ei, Arat Burak, in varsta de 24 de ani, care a petrecut noaptea in Parcul Gezi.
Politia s-a limitat sa recastige controlul asupra Piatei Taksim, neintervenind in parc, unde sutele de militanti care-l ocupa de cateva zile au fost treziti de interventie fortelor de ordine in piata alaturata, au constatat jurnalistii de la AFP.
Fortele de ordine s-au adresat manifestantilor din parc prin megafoane pentru a-i asigura ca nu vor intra in spatiul respectiv.
Guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu, a dat asigurari ca obiectivul operatiunii nu este acela de a alunga protestatarii din parcul Gezi.
„Intentia noastra este de a indeparta semnele si desenele de pe statuia lui Ataturk si de pe Centrul Cultural Ataturk. Nu avem un alt obiectiv”, a scris guvernatorul pe Twitter. „Parcul Gezi si Taksim nu vor fi atinse. Incepand din aceasta dimineata, sunteti incredintati fratilor vostri politisti”, a adaugat guvernatorul, indemnandu-i pe manifestanti „sa se fereasca de posibile fapte” ale unor provocatori.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a facut luni un prim gest concret pentru dezamorsarea gravei crize, acceptand sa-i primeasca la discutii, miercuri, pe reprezentantii manifestantilor care ii cer demisia.
In seara celei de-a 11-a zile de mobilizare a protestatarilor, la Istanbul si Ankara in special, seful guvernului turc a surprins anuntand prima sa intrevedere cu cei pe care cu numai o zi in urma ii prezenta drept „extremisti” sau „jefuitori”.
Insa, imediat ce a facut acest anunt, vicepremierul a adoptat din nou un ton ferm, avertizand ca „manifestatiile ilegale nu vor mai fi tolerate in Turcia”, fara a oferi explicatii mai concise. „Traim intr-un stat de drept. Toata lumea trebuie sa raspunda pentru faptele sale intr-un stat de drept”, a spus el.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/0de017a501c030e87292ecc405c095ee/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Politia a parasit Piata Taksim la 1 iunie, dupa douazeci si patru de ore de ciocniri aproape neintrerupte cu sute de protestatari care s-au adunat, prin intermediul retelelor sociale, pentru a denunta brutalitatea cu care politia a evacuat Parcul Gezi in dimineata zilei de 31 mai. Sute de militanti ocupau de mai multe zile parcul pentru a protesta fata de dezradacinarea a 600 de copaci ca parte a unui contestat proiect de amenajare a Piatei Taksim.