O nouă publicație academică va oferi posibilitatea autorilor să dezbată subiecte controversate folosindu-se de pseudonime
Cercetătorii care sunt înspăimântați să exploreze subiecte controversate pentru a nu provoca o reacție negativă, vor avea în curând o cale mai sigură de a publica o astfel de lucrare, relatează BBC.
Un grup internațional de cercetători universitari planifică apariția unui nou jurnal academic care va permite ca articolele despre dezbateri sensibile să fie scrise sub pseudonime.
Ei simt că discuția intelectuală liberă cu privire la problemele dificil de abordat este împiedicată de o cultură a fricii și a autocenzurii.
Jurnalul ideilor controversate va fi lansat la începutul anului viitor.
Jeff McMahan, profesor de filosofie morală la Universitatea din Oxford, și unul dintre fondatorii publicației academice, a spus: ,,Un astfel de jurnal le-ar acorda oamenilor ale căror idei ar putea să le facă probleme, fie cu indivizi de stânga sau de dreapta, fie cu propria administrație universitară, dreptul de a folosi un pseudonim. „
El a dezvăluit planuri pentru publicarea jurnalului la Universitatea Unchallenged, un documentar BBC Radio 4 despre diversitatea punctelor de vedere în mediul academic.
Jeff McMahan susține că standardele pentru publicarea articolelor în noul jurnal vor fi foarte riguroase și că procedura de evaluare a propunerilor va urma toate standardele prevăzute de o etică a integrității academice.
Jeff și colegii săi instituie un consiliu editorial internațional intelectual foarte diversificat, cu reprezentare a orientărilor politice de stânga și dreapta, precum și cu gânditori religioși și seculari, pentru a se asigura că jurnalul nu este identificat cu un punct de vedere specific. Ei vor lansa în curând un apel pentru lucrări.
Printre cei implicați în proiect se numără și proeminentul filozof australian Peter Singer și Francesca Minerva, bioetician la Universitatea din Gent, Belgia.
Profesorul McMahan a spus că echipa din spatele jurnalului este un răspuns la spiritul vremurilor.
,,Cred că fiecare dintre noi ar fi foarte fericit dacă și când nevoia de un astfel de jurnal va dispărea. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.”