Sari direct la conținut

Netanyahu: Israelul a lovit un depozit de arme iraniene de pe aeroportul din Damasc

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube

Într-o recunoaștere rară a operațiunilor israeliene din Siria, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că forțele aeriene ale Israelului au lovit Siria în weekend, relatează CNN.

„În ultimele 36 de ore, forțele aeriene au atacat depozitele iraniene cu arme iraniene de pe Aeroportul Internațional Damasc. Suma totală a ultimelor atacuri demonstrează că suntem mai hotărâți decât oricând să acționăm împotriva Iranului în Siria exact așa cum am promis ” a declarat Netanyahu în cadrul întâlniriisăptămânale a cabinetului său.

Netanyahu, care de asemenea este ministru al Apărării, a făcut declarația adresându-i șefului Statului Major al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), Lt. Gen. Gadi Eizenkot.

În noaptea de vineri, agenția oficială de știri dinSiria, SANA, a declarat că avioane de luptă israeliene au tras maimulte rachete asupra aeroportului din Damasc, majoritatea cărora au fost doborâte. Loviturile au atins un depozit, a spus SANA, dar nu au afectat în niciun fel operațiunile aeroportului.

Pe măsură ce conflictul sirian s-a dezvoltat într-un complex război proxy, au apărut rapoarte despre loviturile israeliene asupra țintelor cu legături cu Iranul.

În general, Israelul a ales să nu recunoască operațiunile sale transfrontaliere, guvernul preferând să nu comenteze, în ciuda cunoașterii pe scară largă a faptului că forțele aeriene ale Israelului sunt în spatele loviturilor.

În aprilie 2018, Netanyahu a întrerupt această politică de lungă durată când a recunoscut deschis că Israelul a condus zeci de atacuri la granița siriană.

Poziția Israelului privind războiul a rămas neutră în mod oficial, însă a afirmat, de asemenea, în mod clar că va răspunde la creșterea prezenței Iranului în Siria.

Oficialii au exprimat în mod repetat ceea ce numesc linii roșii ale Israelului: prevenirea transferului de arme de mare putere către Hezbollah, un grup militant libanez privit ca un proxy iranian, prevenind orice încălcare a suveranității israeliene, și blocarea intenției Iranulului de a-și întari prezențaînSiria.

În decembrie, importanteoficialități politice și militare israeliene au criticat vehement anunțul președintelui american Donald Trump privind retragerea militară dinSiria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro