Sari direct la conținut

La Repubblica: Primul naufragiu din anul 2019 este o tragedie: 120 de decese în Marea Mediterană

HotNews.ro
Imigranti pe insula Lampedusa, Foto: Reuters
Imigranti pe insula Lampedusa, Foto: Reuters

O tragedie. La bordul acelei şalupe care a naufragiat vineri dimineaţa la 45 de mile de la Tripoli se aflau 120 de persoane. Care se pare că ar fi rămas fără ajutor în mare timp de peste trei ore înainte de intervenţia unui avion al Marinei militare italiene. Dramatică relatarea făcută reprezentanţilor de la OIM de unicii trei supravieţuitori transferaţi de urgenţă vineri după-amiază la Lampedusa de un elicopter al Marinei şi aflaţi în gravă stare de hipotermie, anunță La Repubblica citată de Rador.

Numărul persoanelor dispărute în acest prim naufragiu al anului este de 117, singurii supravieţuitori fiind doi cetăţeni sudanezi şi unul din Gambia care au fost transportaţi de urgenţa în centrul de primire de la Lampedusa. Căutările care au continuat toată noaptea în zona din jurul celor două plute de salvare lansate ieri după-amiaza de un elicopter al Marinei Militare naufragiaţilor căzuţi în mare de pe şalupa care s-a scufundat la 45 de mile est de Tripoli nu au dat nici un rezultat. Nu a fost găsită nici măcar şalupa care fusese reperată ieri de avionul militar în timp ce se scufunda. Conform mărturiilor celor trei supravieţuitori, la bord se aflau şi zece femei, inclusiv o fată care era însărcinată, şi doi copii mici, unul dintre care avea doar zece luni.

„Din păcate- spune Flavio Di Giacomo, purtătorul de cuvânt al OIM- dimensiunile acestei tragedii sunt mult mai grave decât păreau la început. Există multă confuzie cu privire la numărul persoanelor aflate la bord, avionul Marinei reperase aproximativ 50 de persoane, însă supravieţuitorii ne-au spus că în momentul în care au plecat din Libia erau 120”.

Şalupa a plecat joi seara din Garabulli şi se pare că după 10-11 ore de navigaţie ar fi început să se dezumfle, după care s-a scufundat. Cei trei supravieţuitori spun că au rămas în apă mai bine de trei ore înainte de sosirea aeronavei Marinei italiene care le-a lansat două plute de salvare.

Naufragiul a avut loc într-o Mediterană lipsită complet de mijloace de salvare şi în care au avut deja loc diverse incidente în primele două săptămâni din 2019, judecând după numărul de corpuri găsite, cel puţin 25, recuperate în ultimele zile pe plaje. Singura navă umanitară care a rămas pe mare este Sea Watch care ieri, după 10 ore de navigaţie, a lansat rapid în apă două şalupe pentru a sări în ajutorul naufragiaţilor.

„Alţi morţi în largul coastelor Libiei. Atâta timp cât porturile europene vor rămâne deschise, atâta timp cât cineva va continua să-i ajute pe traficanţi, din păcate contrabandiştii vor continua să facă afaceri şi să ucidă”, a comentat ministrul de interne, Matteo Salvini.

ONG-urile replică: „Persoanele riscă să se înece într-o Mediterană golită de ambarcaţiunile de salvare. Nu există niciun program european de salvare, OpenArms este blocat în Spania, iar Sea Eye e în căutarea unui port pentru a schimba echipajului. Noi singuri nu putem acoperi centrul Mediteranei”. Şi Caesar Fermi, responsabilul asociaţiei ‘Migration di Intersos’, spune: „Odată cu înlăturarea navelor umanitare ale ONG-urilor şi cu folosirea progresivă a Pazei de coasta libiene, Mediterana nu mai are ajutoare. Naufragiul din noaptea trecută nu este un accident, ci un adevărat cimitir european. După atâţia ani copii şi femei continuă să moară în mare şi nu există justificări pentru aceste tragedii teribile”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro