Sari direct la conținut

Le Figaro: Eșecul summitului de la Hanoi: Phenianul contrazice versiunea Washingtonului

HotNews.ro
Trump si Kim Jong Un, la Hanoi, Foto: Captura YouTube
Trump si Kim Jong Un, la Hanoi, Foto: Captura YouTube

În timpul unei conferință de presă foarte rare, şeful diplomaţiei nord-coreene a declarat, vineri, că Phenianul a cerut o ridicare parțială a sancțiunilor, și nu totală, așa cum afirmase Donald Trump cu o zi înainte. Dar dialogul nu este întrerupt și Coreea de Sud îşi oferă ajutorul, relatează Le Figaro citat de Rador.

Washingtonul și Phenianul rămân pe poziții după summitul de la Hanoi, care s-a încheiat fără acord. Vineri, Coreea de Nord a negat că se află la originea acestui eșec, așa cum a lăsat să se înţeleagă președintele american Donald Trump, cu o zi înainte. Cu toate acestea, regimul comunist a propus Statelor Unite noi discuții.

În conferința de presă de după summit, președintele american a afirmat că Phenianul a cerut ridicarea tuturor sancțiunilor care i-au fost impuse din cauza programelor sale nucleare și balistice interzise. Nordul a răspuns vineri, declarând că a cerut doar o „ridicare parțială” a acestor restricții. Și, fapt foarte rar, ministrul de Externe din Coreea de Nord, Ri Yong Ho, a convocat jurnaliști dintr-o mână de țări pentru a-și livra versiunea. În schimbul unei atenuării a măsurilor care sufocă ţara, a spus diplomatul șef al Coreii de Nord, Phenianul a declarat că propune „dezmembrarea completă a tuturor instalațiilor sale nucleare” de la complexul său din Yongbyon. Această poziție este „invariabilă” și nu va exista o ofertă mai bună, a avertizat el. În ceea ce pare a fi un răspuns, dar și un avertisment, Donald Trump a declarat pe Twitter: „Noi ştim ce vor, ei știu ce trebuie să obținem noi”.

Potrivit unor înalţi oficiali americani care precizează versiunea oferită de Trump joi, nord-coreenii au cerut – în zilele care care au precedat summitul de la Hanoi – ridicarea tuturor sancțiunilor economice impuse de Consiliul de Securitate al ONU din martie 2016, cu alte cuvinte a acelora care sunt cele mai grele din punct de vedere financiar pentru Phenian, reprezentând miliarde de dolari în fiecare an. În schimb, nord-coreenii au propus doar închiderea unei „părți a complexului” Yongbyon. Ori, americanii cred că Nordul ar avea şi alte centre pentru producția de uraniu îmbogățit. În timpul summitului, Donald Trump însuși a cerut ca „armele să fie puse pe masă”, evocând stocul nord-coreean deja constituit format din bombe nucleare și rachete intercontinentale (ICBM) care ar putea lovi teritoriul continental al Statelor Unite.

Această dispută nu a împiedicat agenţia oficială de ştiri KCNA din Coreea de Nord să sublinieze că Donald Trump și Kim Jong-un au avut „schimburi foarte constructive și sincere”. Decenii întregi, relațiile dintre cele două țări inamice în timpul războiului Coreii (1950-1953) au fost „caracterizate de neîncredere și antagonism”, a spus agenția. În mod inevitabil, vor exista „dificultăți și încercări” pentru a stabili noi relații.

Summitul de la Hanoi a fost o „reuşită”, afirmă chiar KCNA, adăugând că Kim Jong-un i-a propus lui Donald Trump o nouă întâlnire. Președintele american speră, de asemenea, să-l revadă rapid pe liderul nord-coreean. „Uneori trebuie să părăseşti negocierile”, a spus locatarul de la Casa Albă. „Eu prefer să o fac bine decât să o fac repede”. Așa cum a făcut în mai multe rânduri, președintele l-a elogiat pe Kim Jong-un. „El este foarte inteligent (…) Este un lider adevărat”, a declarat el pentru Fox News.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, cel care se află în spatele regele apropierii dintre Washington şi Phenian, a vrut, de asemenea, să vadă partea bună a lucrurilor. Reuniunea a avut ca rezultat „progrese semnificative”, Donald Trump și Kim Jong-a consolidându-şi „încrederea” și „înțelegerea reciprocă”. Casa Albastră, porecla președinției sud-coreene, a declarat că administrația sa „va comunica și va coopera strâns cu Statele Unite și Coreea de Nord”. Într-un discurs ţinut la Seul, Moon Jae-in a adăugat că va consulta Washingtonul cu privire la posibilitatea de a relua dezvoltarea proiectelor inter-coreene, în special în domeniul turismului.

Unii analiști abundă în sensul unui oarecare optimism: „Nu cred că [eșecul din Hanoi] este un dezastru, nu pune capăt procesului de dialog”, a declarat Chris Green, de la ‘International Crisis Group. Donald Trump nu putea risca „un acord prost” și „această poziție dură îi va aduce beneficii”. Dar alții denunță o lipsă de pregătire înainte de summit. Blocajul demonstrează importanța „discuțiilor de lucru”, a remarcat Kathleen Stephens, fostă ambasadoare a Statelor Unite în Coreea de Sud. Deşi președintele american a părăsit țara din Asia de Sud-Est imediat după summit, Kim Jong-un urma să înceapă acolo o vizită oficială, până sâmbătă, prima după cea a bunicului său Kim Il-sung, în 1964.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro