Sari direct la conținut

Capitala Kazahstanului a fost redenumită „Nursultan”, prenumele fostului președinte care a demisionat după 30 de ani de putere

HotNews.ro
Capitala Kazahstanului a fost redenumită „Nursultan”, prenumele fostului președinte care a demisionat după 30 de ani de putere

Prima propunere a noului președinte interimar al Kazahstanului, numit după demisia surpriză a lui Nursultan Nazarbaiev, a fost să schimbe numele capitalei țării cu prenumele „Părintelui Națiunii”. Fără nicio surpriză, Parlamentul a aprobat rapid propunerea, iar Astana se va numi de acum încolo „Nursultan”, scrie AFP.

„Astana este de acum oficial redenumită”, a scris agenția de presă a statului Kazinform.

Nursultan Nazarbaiev, singurul conducător pe care l-a avut Kazahstanul independent, a surprins anunțând marți demisia sa la televizor. El iși păstrează însă mai mult sau mai puțin funcții importante care ar trebui să-i asigure un rol determinant în politica țării, conform sursei citate.

O dovadă imediată a influenței sale: fiica autocratului, Dariga Nazarbaieva, a fost numită miercuri președinte al Senatului.

Ea preia astfel pe funcția lui Kassym-Jomart Tokaiev, 65 ani, care a fost numită miercuri președinte interimar în timpul unei ceremonii de mare amploare în fața parlamentului.

În primul său anunț, cel care trebuie să ocupe acest post până la următoarele alegeri prezidențiale, în aprilie 2020, a propus să redenumească Astana cu prenumele fostului conducător, „Nursultan”.

„Ieri, lumea a fost martoră la un eveniment istoric”, a declarat noul presedinte interimar, salutând decizia „înțeleaptă” a „reformatorului” Nursultan Nazarbaiev.

Nazarbaiev, prezent la ceremonie, a fost aplaudat timp de mai mult minute de către deputați și senatori.

Astana, oraș de 800.000 de locuitori, cu zgârie-nori futuriști, a ieșit din stepele din Kazahstan din dorința lui Nursultan Nazarbaiev și a devenit capitala Asiei centrale, în 1997, în locul Alma Ata, situată la 1.000 km. spre sud.

Cuvântul „Astana” înseamnă literal „capitală”, o denumire care a generat o serie de glume.

Cine va fi succesorul?

Nursultan Nazarbaiev a fost liderul Kazahstanului încă de când teritoriul era o republică sovietică, respectiv din 1989, când era prim secretar al partidului comunist, și și-a păstrat puterea după independența din 1991.

Reales de patru ori cu o majoritate covârșitoare în alegeri care nu au fost niciodată recunoscute ca libere și corecte de către observatorii internaționali, el a exersat un control total asupra țării timp de aproape trei decenii, fără să lase spațiu opoziției sau unei prese libere.

În ciuda demisei sale, acesta va avea puteri extinse în continuare, rămânând șeful partidului la putere și al Consiliului de securitate, instanță dotată cu un statut constituțional, potrivit unei legi votate în 2018. În plus, păstrează și titlul de ” Părinte al națiunii”, care îi garantează imunitate judiciară.

„Opinia lui Nazarbaiev va fi de o importanță deosebită, unii ar putea spune prioritară, în dezvoltarea și adoptarea deciziilor strategice”, a subliniat, în timpul ceremoniei de inaugurare, noul președinte Tokaiev.

Kassym-Jomart Tokaiev e un veteran al diplomației, încă din vremea sovietică. El a fost director general al Oficiului Națiunilor Unite la Geneva din 2011 până în 2013, apoi a fost de două ori ministrul afacerilor externe si prim ministru.

Experții sunt cu toate acestea divizați asupra succesorului real pentru preluarea președenției după alegerile din aprilie 2020, unii invocând numele primului ministru actual, Askar Mamine, 53 de ani.

Oricare ar fi succesorul lui Nazarbaiev, el trebuie să facă față unei nemulțumiri sociale în creștere în această țară de 18 milioane de locuitori și cu o suprafață mai mare de patru ori decât Franța.

Bogată în petrol și gaze, primul producător mondial de uraniu, Kazahstanul reprezintă cea mai importantă economie din Asia Centrală. Dar țara suferă din 2014 de scăderea prețurilor hidrocarburilor și de criză economică pe care o traversează aliatul său tradițional, Rusia, care a provocat o devalorizare a monedei naționale.

Aceste dificultăți l-au determinat pe Nazarbayev să demită guvernul, pe care l-a criticat că nu a știut să diversifice o economie dependentă de hidrocarburi.

Nazarbaiev a promis măsuri sociale în valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a răspunde nemulțumirilor în creștere ale populației.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro