Zelenski cere ca Ucraina să primească 250 de miliarde de dolari din activele ruseşti pentru a cumpăra arme
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali să transfere Kievului 250 de miliarde de dolari din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme care să ajute armata ucraineană să susţină războiul cu Rusia.
„Cel mai puternic sprijin pentru armata ucraineană este să i se acorde 250 de miliarde. Ucraina va lua aceşti bani, din care va aloca o mare parte producţiei naţionale şi importului acelor tipuri de arme pe care Ucraina nu le deţine”, a spus Volodimir Zelenski la Varşovia, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, relatează France Presse și Agerpres.
În urma sancţiunilor impuse Moscovei pentru invazia în Ucraina, statele UE împreună cu cele din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur.
Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 185 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash. Restul activelor ruseşti îngheţate în afara UE se află în special în SUA, Japonia, Marea Britanie şi Elveţia.
Ucraina a primit vineri din partea UE o primă tranşă, de 3 miliarde de euro, dintr-un pachet de împrumut de 50 de miliarde de dolari convenit în cadrul G7 şi care este garantat cu profiturile generate de activele ruseşti îngheţate, cum ar fi de exemplu dobânzile.
O măsură dificilă. Ce obstacole sunt
Dar Ucraina şi unii politicieni occidentali cer confiscarea directă a acestor active şi folosirea lor atât pentru reconstrucţia Ucrainei, cât şi pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate armatei ucrainene. Însă o asemenea măsură pare cel puţin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura pieţele financiare internaţionale şi de a slăbi moneda euro. În plus, Moscova, care a acuzat Occidentul de „furt” din proprietăţile sale, a ameninţat cu represalii dacă o asemenea măsură va fi pusă în practică.
În perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul SUA a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Kiev, din care aproximativ 65 de miliarde reprezintă ajutor militar oferit până în prezent.
La rândul ei, UE şi statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci şi până în septembrie anul trecut o asistenţă militară şi economică în valoare de 118 miliarde de euro, potrivit unui vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Acest ajutor masiv nu a fost însă suficient pentru a oferi un avantaj decisiv armatei ucrainene, care nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, dar a împiedicat totuşi străpungerea frontului.