Sari direct la conținut

Papa Francisc a dorit să evite propagarea microbilor când a refuzat să-i fie sărutată mâna (Vatican)

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Osservatore Romano
Papa Francisc, Foto: Osservatore Romano

Papa Francisc, care a fost filmat luni ferindu-se de credincioșii ce voiau să-i sărute inelul, a explicat joi că a acționat astfel deoarece a încercat să evite o eventuală propagare a microbilor, a precizat joi Vaticanul, citat de AFP.

„Papa mi-a spus motivul pentru care nu a permis sărutarea inelului a fost igiena. Nu pentru el, ci pentru a evita contagiunea atunci când există lungi cozi de persoane. Personal, îi place să îmbrățișeze oamenii”, a explicat directorul de presă al Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti.

O înregistrare video cu acest moment a devenit virală pe rețelele sociale.

Suveranul pontif, Papa Francisc, s-a aflat zilele acestea în orașul Loreto din Italia. La sfârșitul slujbei religioase, acesta și-a retras mâna într-un mod stânjenitor, lasând confuzi enoriașii care voiau să-i sărute inelul.

Gestul făcut de Papa a creat noi dispute în războiul cultural catolic dintre conservatori și progresiști. De asemenea, au fost ridicate multe semne de întrebare și există deja mai multe teorii care ar putea explica motivul pentru care capul Bisericii Catolice nu a lăsat credincioșii să-i sărute inelul.

Un motiv ar putea fi faptul că Papa nu se consideră monarh și nu dorește ca oamenii să-i aducă gesturi de adulație. Este cunoscut faptul că suveranului nu îi place să epateze. De exemplu, acesta preferă să meargă într-un Fiat, și nu într-o limuzină precum predecesorii săi. De asemenea, spre deosebire de predecesorii săi, actualul suveran nu locuiește în Palatul Apostolic, ci trăiește în schimb într-o suită de camere în hotelul Vaticanului, mai exact în Casa Santa Marta

Membrii serviciului de protocol sfătuiesc vizitatorii să evite plecăciunile, pe care papa Francisc nu le apreciază, spre deosebire de predecesorul său, Benedict al XVI-lea.

Inelul din centrul tuturor întrebărilor nu este cel din argint aurit pe care Papa l-a primit la slujba de instalare și care simbolizează puterea papală.

Este vorba de un inel primit când a fost numit episcop, în 1992, la Buenos Aires, potrivit ziarului La Croix.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro