Sari direct la conținut

UPDATE Hong Kong: O înregistrare din timpul unei ședințe cu ușile închise dezvăluie că șefa executivă a orașului și-ar dori să poată demisiona/ Liderul susține că nu s-a oferit niciodată să demisioneze

HotNews.ro
Rotatia trupelor in Hong Kong, Foto: Captura YouTube
Rotatia trupelor in Hong Kong, Foto: Captura YouTube

Un fișier audio a fost divulgat, în care lidera orașului Hong Kong, Carrie Lam, poate fi auzită spunând că ar demisiona dacă ar avea de ales, sugerând că este împiedicată să facă această mișcare de către autoritățile din Beijing, scrie The Guardian.

UPDATE 07.18 Carrie Lam, șefa Executivului din Hong Kong, a afirmat marți că nu s-a oferit niciodată să demisioneze, deși o înregistrare audio realizată în cadrul unei reuniuni private sugerează că ar fi dorit să renunțe dacă ar avea de ales şi s-a învinovăţit pentru că ar fi cauzat „un haos de neiertat”, scrie Mediafax, citând BBC.

„Nici măcar nu am avut în vedere să discut despre o demisie cu Guvernul Popular Central”, a adăugat șefa Executivului din Hong Kong. Carrie Lam nu a contestat autenticitatea înregistrării, ce a fost inițial difuzată de agenția Reuters, ci doar a afirmat că este „total inacceptabil” că declarațiile sale au fost transmise presei.

În înregistrarea obținută de Reuters, șefa executivă din Hong Kong le spune unor oameni de afaceri, în timpul unei ședințe cu ușile închise care a avut loc săptămâna trecută, că puterile guvernului său sunt „foarte, foarte limitate” în ceea ce privește reacția la protestele începute în iunie.

„Pentru un șef executiv, să cauzeze un haos atât de mare în Hong Kong este impardonabil. Dacă aș avea de ales, primul lucru pe care l-aș face ar fi să demisionez, după ce mi-aș cere iertare, a spus Lam. Așa că vă rog să mă iertați.

Comentariile lui Lam arată că Beijingul este cel care răspunde la mișcările de protest, nu guvernul din Hong Kong.

Confruntările au continuat și luni noapte, când poliția a utilizat gaz lacrimogen pentru a împrăștia oamenii din zona rezidențială și comercială Mong Kok.

Potrivit înregistrării, Lam susține că este constrânsă de faptul că situația „a atins un prag”, în ceea ce privește suveranitatea și securitatea, îngrijorător pentru conducerea de la Beijing, mai ales în contextul unor „tensiuni fără precedent între cele două mari economii ale lumii” – o referință la relațiile diplomatice și economice deteriorate dintre SUA și China.

„Spațiul politic de manevră pentru șeful executiv care, din păcate, trebuie să servească doi stăpâni prin Constituție – adică guvernul central al cetățenilor și cetățenii din Hong Kong – acest spațiu este foarte, foarte limitat”, a afirmat Lam.

În timp ce poliția devine tot mai agresivă cu protestatarii, ceea ce duce la confruntări mult mai violente, observatorii au început să se întrebe dacă autoritățile din Hong Kong au primit ordine să înăbușe protestele înainte de 1 octombrie, data la care China va celebra a 70-a aniversare, o sărbătoare națională pe care Beijingul nu ar dori să o vadă distrusă. Însă Lam a spus că Beijingul nu a impus un termen limită și este dispus să aștepte până la încetarea de la sine a protestelor, chiar și cu costul pe care acest lucru l-ar impune economiei orașului.

„Pot să vă asigur să Beijingul nu are un termen limită. Știu că situația va continua. Sunt dispuși să rămână în joc mult timp, așa că nu aveți soluții pe termen scurt. Hong Kong suferă, voi pierdeți în turism, economie și așa mai departe, dar nu puteți face multe în privința asta.”

De asemenea, Lam este de părere că Republica chineză nu va trimite trupele în regiune. Luni, poliția a anunțat că peste 1.000 de persoane au fost arestate de la începutul demonstrațiilor, în iunie. Dintre acestea, 159 au fost arestate numai weekendul trecut, printre care și un băiețel de 13 ani care avea asupra sa două bombe cu petrol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro