Sari direct la conținut

CNBC: Asia, piesa centrală care ține economia globală

HotNews.ro
SUA China, Foto: PublicDomainPictures.net
SUA China, Foto: PublicDomainPictures.net

Creșterea în piețele emergente a fost piesa centrală care a ținut economia globală, într-o perioadă în care economiile dezvoltate amenință să o destrame, potrivit lui Ian Goldin, scrie CNBC.

Aceasta este opinia fostului vice președinte al Băncii Mondiale, Ian Goldin, care a declarat pentru CNBC luni că impactul limitat al războiului comercial asupra Statelor Unite are mai mult de a face cu factori externi decât cu propria stare economică a țării.

Goldin susține că economia domestică americană s-a bucurat de un impuls rezultat din stimularea fiscală, precum reducerea impozitelor, care au fost introduse de președintele Trump. Însă el menționează că forța care a susținut totul a venit, în cea mai mare parte, din partea piețelor externe.

„Piețele emergente cresc, în medie, cu peste 4.5%, iar asta ridică economia mondială”, a afirmat Goldin, care este în prezent profesor la Oxford. Dacă nu ar exista această creștere, am vedea o creștere mult mai lentă în SUA și în Europa. Iar China și țările în curs de dezvoltare din Asia se află în fruntea acestei creșteri, potrivit lui Goldin.

El a afirmat că se așteaptă ca expansiunea celei de-a doua economii din lume să rămână „robustă”, la 6%, în următoarea decadă, în timp ce piețele emergente vecine o vor oglindi pe aceasta.

„Cred că ceea ce vedem este o reechilibrare, una istorică”, a mai zis Goldin. „Centrul de gravitate se deplasează în mod clar spre Asia. Acesta este un lucru bun. Vom avea o creștere globală mai mare acolo unde este nevoie, în țările în curs de dezvoltare”.

Această deplasare va transforma economia globală într-una mai rezistentă decât a fost până acum. „Când SUA răcește, restul lumii nu mai face febră”, s-a exprimat Goldin.

Însă acest lucru nu înseamnă, în niciun caz, imunizarea Statelor Unite în fața viitoarelor încetiniri economice. De fapt, cu cât va deveni mai închisă, cu atât va fi mai vulnerabilă, a afirmat accesta. El prezice o încetinire în contextul alegerilor din 2020, când retorica folosită de Trump se va intensifica.

„Cred că economia americană va suferi dramatic din cauza aceasta (protecționismul).”

Goldin a comparat această schimbare cu o „criză a vârstei de mijloc” a Statelor Unite și a Marii Britanii, aceastea încercând să își găsească locul în noua ordine mondială.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro