Parlamentul UE închide porturile pentru ONG-uri. Votul M5S este decisiv
Chestiunea salvărilor în Marea Mediterana divide „coaliția Ursula” de la Strasbourg, unde se cimentează o majoritate formată din PPE, conservatori și suverani. Dar, mai presus de toate, alimentează noi tensiuni în coaliția de guvernare din Italia: Pd și Italia Viva acuză M5S că urmează în continuare politica Ligii Nordului în problema migranților. Critici returnate expeditorului de către M5S, care răstoarnă acuzațiile despre colegii PD. În toate acestea, Matteo Salvini observă mulțumit situaţia de pe malul râului: „La Strasbourg a fost o mare victorie a Ligii”, scrie Rador, citând La Stampa.
Mărul discordiei este o rezoluție votată joi de Parlamentul European: textul apăra activitățile de salvare pe mare și cerea tuturor statelor să-şi deschidă porturile pentru navele ONG-urilor. Un act care nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar care este extrem de semnificativ din punct de vedere politic. Rezultatul este că hemiciclul s-a împărțit în două: centru-dreapta contra, centru-stânga pentru. Rezoluția a fost respinsă cu doar două voturi (290 împotriva 288). Parlamentarii de la M5S care au decis să se abțină au fost decisivi pentru respingerea rezoluţiei.
Eurodeputatul Pietro Bartolo, ales al Partidului Democrat: „Este incredibil. Ne ocupăm de salvarea animalelor sălbatice, dar nu de ființe umane”. „Alaltăieri am decis să apărăm albinele, astăzi am decis să nu salvăm ființele umane”. Opinia partidelor Forza Italia, Liga și Fratelli d’Italia este diametral opusă. „Am evitat o rezoluție care cerea ca porturile să fie mereu deschise pentru navele ONG-urilor”, adaugă Antonio Tajani.
Problema porturilor închise a fost adevăratul detonator care a aruncat în aer rezoluția, în care se cerea și golirea centrelor de migranți din Libia și deschiderea coridoarelor umanitare. Textul aprobat de comisia Libe (susținut de liberali, social-democrați, verzi și de stânga) invita „toate statele membre să își ţină porturile deschise pentru navele ONG”. M5S a prezentat un amendament pentru a adăuga câteva „condiții”, cum ar fi respectarea „convențiilor internaționale și a altor reguli aplicabile”. O formulare ambiguă care a servit pentru a reaminti legile naționale (cum ar fi decretul Salvini) și, prin urmare, pentru a pune bariere. Verzii și social-democrații au oferit în schimb o lectură mai puțin restrictivă. Pentru a termina cu neînțelegerile, ecologiștii și socialiștii (un grup din care face parte Partidul Democrat) au votat în favoarea unui amendament liberal foarte clar: porturi deschise către navele ONG pentru a putea debarca migranții salvați. Între timp, nava Ocean Viking, cu 104 persoane la bord, se află de cinci zile în larg de Linosa în așteptarea atribuirii unui port unde să acosteze.