ONU: 881 de jurnaliști uciși în 10 ani, în 90% din cazuri, infracțiunile rămân nepedepsite
În ultimii 10 ani, în întreaga lume au fost ucişi cel puțin 881 de jurnaliști pentru simplul motiv că au spus adevărul, în timp ce doar în anul 2019, până acum au murit deja 44. În nouă din 10 cazuri, crimele rămân nepedepsite. Datele sunt publicate de UNESCO de Ziua internaţională pentru încetarea impunităţii crimelor împotriva jurnaliştilor, scrie Rador, citând Rainews.
Directorul general al organizației Națiunilor Unite pentru educație, știință și cultură, Audrey Azoulay, definește aceste date drept „îngrijorătoare” şi subliniază că anul acesta, ziua de 2 noiembrie se concentrează pe jurnaliștii locali, prin intermediul campaniei #KeepTruthAlive menite să conteste percepția potrivit căreia crimele au loc doar departe de ochiul publicului, afectându-i în principal pe corespondenții de război străini.
Azoulay îi readuce în centru atenţiei pe ”jurnaliștii locali, care lucrează în domeniul corupției și al politicii în situații non-conflictuale şi care au reprezentat 93% din decesele jurnaliștilor din ultimii 10 ani. UNESCO cere socoteală tuturor celor ce pun în pericol viaţa jurnaliștilor, celor care îi omoară și care nu fac nimic pentru a opri această violență. Sfârșitul vieții unui jurnalist nu ar trebui să reprezinte niciodată sfârșitul căutării adevărului”.