Răspunsul Chinei la comentariile NBA legate de protestele din Hong Kong reprezintă o încălcare a suveranității americane, susține fostul secretar de stat Condoleezza Rice
Răspunsul dur al Chinei la comentariile managerului general al NBA, referitoare la protestele din Hong Kong, reprezintă o încălcare a suveranității Statelor Unite, potrivit fostului secretar de stat, Condoleezza Rice, scrie CNBC.
„Când China îi spune Asociației Naționale de Basketball ‘managerul vostru general nu poate să spună ceva despre ce se petrece în Hong Kong’, asta este o incălcare a suveranității americane, pentru că americanii au dreptul să spună ce vor”, a declarat Rice pentru CNBC, în cadrul evenimentului anual Abu Dhabi International Petroleum Exhibition & Conference (Adipec).
„Așa că părerea mea este că a devenit o problemă între cele două state. Nu va dispărea pur și simplu, sigur nu va dispărea în Congres, unde oamenii se abțin de la impunerea sancțiunilor, dar sunt îngrijorați că vor fi nevoiți să le aplice.”
Comentariile lui Rice sunt legate de reacția dură a Beijing-ului față de managerul Daryl Morey, care a postat pe Twitter la începutul lunii octombrie o imagine cu textul: „Luptă pentru libertate. Fii alături de Hong Kong.”
Companiile chinezești au suspendat imediat legăturile cu Rockets, iar Asociația de Basketball din China a încheiat cooperarea cu echipa. Ca răspuns la furia Chinei, Morey și comisarul NBA Adam Silver și-au cerut scuze public, distanțându-se de problema Hong Kong, atrăgând, în schimb, criticile membrilor Congresului, care i-au acuzat că pun profitul înaintea valorilor democratice. Cu o populație de aproximativ 1.4 miliarde de oameni, China este cea mai importantă piață internațională pentru NBA.
Silver a dezvăluit ulterior că Beijing a cerut ca Morey să fie dat afară, însă autoritățile chineze au negat acest lucru.
„Există îngrijorări mari în Statele Unite legate de ceea ce se petrece în Hong Kong”, a mai spus Rice.
„În primul rând, îngrijorarea este legată de promisiunea Beijing-ului de a respecta principiul o țară, două sisteme și dacă această promisiune este cu adevărat respectată. Însă cred că America trebuie să fie un pic prudentă. Nu putem să le spunem oamenilor din Hong Kong că putem să facem ceva ce nu putem de fapt să facem, că am putea interveni cumva în chestiunea Hong Kong. Nu putem. Însă putem să continuăm să fim vocali în legătură cu drepturile acelor oameni de a protesta.”