Ministrul Economiei din Brazilia provoacă indignare, menționând un decret din vremea dictaturii militare
Doi dintre foștii președinți ai Braziliei, un judecător suprem și președinții ambelor camere ale Congresului l-au criticat pe ministrul Economiei pentru afirmația sa conform căreia guvernul țării ar putea apela la măsuri draconice în cazul în care opozanții de stânga provoacă proteste asemănătoare cu cele din Chile, scrie Reuters.
Vorbind la Washington luni, despre revoltele din țările vecine, ministrul Paulo Guedes a spus reporterilor să nu fie surprinși dacă va fi activată măsura AI-5, o măsură decretată de dictatura militară din perioada 1964-1985 pentru a dizolva Congresul și a suprima acțiunile disidenților.
Comentariile sale sunt făcute la câteva săptămâni după eliberarea din închisoare a fostului președinte de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva, un eveniment care ar putea duce la confruntarea acestuia cu președintele de dreapta, Jair Bolsonaro. Lula a jurat să unească grupările de stânga pentru a câștiga alegerile din 2022.
Simpla mențiune a decretului AI-5 a cauzat reacții imediate din partea brazilienilor care au considerat aceste comentarii un atac la adresa sistemului democratic al țării.
„Cred că este deplorabil că oamenii pot să vorbească despre AI-5 ca și cum ar fi fost ceva trivial. Nu a fost, a fost ceva serios, a afectat democrația. Am reușit să restaurăm democrația în Brazilia și trebuie să luptăm pentru a o menține”, a declarat fostul președinte Fernando Henrique Cardoso, pentru BBC.
Judecătorul Curții Supreme Dias Toffoli a afirmat că decretul AI-5 este „incompatibil cu democrația”, iar reprezentantul Camerei Deputaților Rodrigo Maia a spus că Guedes a plasat îndoieli legate de „intențiile democratice” ale lui Bolsonaro, un fost militar care a lăudat de multe ori acest tip de regim.
„Să fim clari, dacă este un partid care apără democrația în Brazilia, este Partidul Muncitoresc”, a declarat Lula. „Nu noi am ales un președinte care crede că democrația este respingătoare.”