Vladimir Putin a transmis Parlamentului propunerile de modificare a Constituției: Maxim două mandate prezidențiale, Consiliu de Stat pentru orientarea politicilor externe și interne ale Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin a transmis luni Parlamentului propunerile sale de amendare a Constituției, la mai puțin de o săptămână după surprinzătorul anunț al unei reforme a sistemului politic, scrie AFP.
Acest proiect de lege, publicat pe site-ul camerei inferioare a Parlamentului rus, propune o serie de măsuri, printre care întărirea rolului Parlamentului în numirea premierului și limitarea mandatelor prezidențiale la două, față de două consecutive, cum este cazul acum.
O altă măsură este crearea de către președinte a unui Consiliu de Stat care va fi însărcinat cu „determinarea principalelor orientări ale politicii interne și externe a Federației Ruse”.
Legile naționale
Un amendament impune supremația Constituției asupra oricărei decizii internaționale și că, dacă există contradicții, acestea din urmă nu vor fi aplicate.
Această prevedere ar pune capăt obligației pe care o are Rusia de a aplica deciziile Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), ultimul recurs, în prezent, pentru numeroși ruși care au probleme cu justiția în țară.
Fără pașaport străin
Membrii guvernului, judecătorii sau deputații nu vor mai putea deține două pașapoarte.
Pentru a fi candidat la alegerile prezidențiale, un om trebuie să fi trăit în Rusia în ultimii 25 de ani ai vieții, fără să fi obținut drept de sejur în străinătate.
Constituția va include de asemenea o garanție că salariul minim nu va fi inferior necesarului minim de trai și că pensiile vor fi indexate cu inflația.
Vladimir Putin a luat întreaga lume prin surprindere săptămâna trecută când, în cadrul discursului anual în fața Parlamentului, a anunțat o revizuire a legii fundamentale care a provocat demisia premierului Dmitri Medvedev și a guvernului său.
Această reformă a relansat discuțiile legate de viitorul politic al lui Putin după terminarea mandatului prezidențial, în 2024.
Reforma propusă luni pare să excludă orice revenire la Kremlin după o perioadă de pauză, așa cum a fost cazul lui Putin, care a fost prim ministru între 2008 și 2012, după două mandate prezidențiale consecutive, înainte de a reveni în funcția de președinte.
Dacă Vladimir Putin nu a evocat niciodată direct viitorul său dincolo de 2024 și nici numele unui eventual succesor, analiștii vieții politice rusești sunt de acord că va încerca să-și păstreze influența.
Unii îl văd în rolul de arbitru suprem, cum a făcut-o Nursultan Nazarbaiev în Kazahstan, care a devenit în 2019 un fel de părinte al națiunii, lăsând funcția de președinte unuia dintre oamenii credincioși lui.
„Putin vrea să fie lider pe viață al țării”, a acuzat luni Alexei Navalnîi, principalul său opozant.
„Este o uzurpare de putere, iată ce se întâmplă și trebuie luptat cu asta”, a scris el, pe rețelele sociale.