Coronavirusul chinez: Bilanțul morților a ajuns la 638 / Moartea doctorului-erou Li Wenliang provoacă un val de mânie fără precedent contra autorităților / Șeful OMS spune că numărul de cazuri a scăzut
Numărul total al deceselor provocate de coronavirus a ajuns vineri la 636, cu 73 mai multe decât la raportarea de joi, iar numărul cazurilor din China a urcat cu 3.143, până la 31.161, transmite Reuters. Doctorul chinez care a transmis, încă din decembrie, un avertisment privind epidemia ce urmează să apară, a murit vineri din cauza virusului, declanșând un val de mâhnire în rândul chinezilor și de critici la adresa guvernului, lucru ce se întâmplă extrem de rar în China.
Cele mai importante informații de vineri, LiveText pe HotNews.ro:
16.40 Toate persoanele care vin în Hong Kong din China continentală trebuie să stea în carantină 14 zile, altfel riscă până la 6 luni de închisoare. Persoanele care aduc provizii în Hong Kong sunt exceptate, dar sunt supravegheate îndeaproape
16.18 Anchetatorii Partidului Comunist cercetează îngrijorările semnalate de populație privind doctorul ce a fost amenințat de poliție după ce avertizat în privința coronavirusului. După ce modul cum autoritățile l-au tratat pe Li Wenliang a stârnit indignare în rândul chinezilor, Partidul Comunist a spus că va trimite o echipă care să investigheze complet chestiunea.
13.39 Imagini din satelit: Wuhan, înainte și după declanșarea epidemiei
13.17 Șeful Organizației Mondiale a Sănătății spune că în ultimele două zile au fost raportate mai puține cazuri de coronavirus în China, dar ”cifrele ar putea crește din nou”
11.34 O femeie din Coreea de Nord este prima persoană din țară testată pozitiv cu coronavirus, potrivit unui ziar sud-coreean. Femeia ce trăiește în Phenian a prezentat simptome după ce s-a întors dintr-o călătorie din China, scrie JoongAng Ilbo, citând o sursă anonimă din Coreea de Nord.
11.01 Cercetători chinezi spun că pangolinul, un mamifer traficat ilegal pentru carne și solzi este o potențială gazdă intermediară a coronavirusului. ”Această descoperire va avea o mare importanță pentru prevenire și controlul originii virusului”, transmite Universitatea AGricolă China de Sud, cea care a condus studiul.
10:41Galați: 13 persoane, plasate în carantină la domiciliu pentru că au venit din China
10.25 Agenția vamală chineză a anunțat că nu va transmite datele privind comerțul pentru ianuarie, ci le va combina cu cele din februarie
09.56 S&P a redus cu 0,75%, până la 5%, prognoza de creștere a PIB-ului Chinei pentru anul acesta, spunând că epidemia va lovi temporar, dar puternic, economia țării, afectând întreaga lume.
09.48 Comisia Națională de Supraveghere, considerată cea mai temută autoritate disciplinară din China, a anunțat că trimite o echipă în Wuham pentru realizarea unei ”investigații complete” privind moartea doctorului Li Wenliang.
––––
Spitalul din Wuhan a confirmat, în cursul nopţii, decesul medicului Li Wenliang. Acest avertizase în decembrie 2019 că există riscuri privind izbucnirea unei epidemii similare cu cea generată SARS. Doctorul a fost interogat de autoritatea locală pentru Sănătate şi de poliție, fiind suspectat de „răspândirea de zvonuri în mediul online” şi de „perturbarea ordinii sociale”.
Știrea despre moartea lui Li a devenit cel mai citit material de pe site-ul Weibo, având 1,5 miliarde de vizualizări, și este extrem de mult discutată pe grupurile de mesagerie WeChat, unde oamenii își extrimă mânia și tristețea.
Unele publicații chineze îl descriu drept ”un erou care a vrut să spună adevărul”, iar cei care comentează articolele au postate peme, fotografii și desene prin care îl onorează.
An incredible outpouring in #China for Dr. Li Wenliang, the brave doctor who had warned of a strange #coronavirus in #Wuhan, only to be censured for ‘spreading rumors’. He died this morning after contracting the virus; he was 34. This sketch everywhere on social media. @NBCNewspic.twitter.com/EQMxvWMkvf
— Janis Mackey Frayer (@janisfrayer) February 7, 2020
Aproape 320 de cazuri au fost raportate în 27 de alte țări și regiuni din afara Chinei continentale, fiind consemnate și două decese, în Hong Kong și Filipine.
În Hong Kong, 3.600 de pasageri și membri ai echipajului sunt ținuți pe o navă pentru a treia zi după ce trei persoane de la bord au fost infectate cu coronavirus.
Alte 41 de persoane aflate pe un vas de croazieră aflat în carantină în Japonia au fost testate pozitiv cu coronavirus, vineri, crescând numărul total de cazuri confirmate la 61, iar mii de pasageri sunt izolați la cabine în timp ce testele continuă. Pe această navă sunt și 17 români, doi turiști și 15 membri ai echipajului.