Sari direct la conținut

Cuplurile de acelaşi sex pot primi copii în plasament – dezbatere furtunoasă în Croația tranșată de Curtea Constituţională

HotNews.ro
Cuplu gay, Foto: travis.af.mil
Cuplu gay, Foto: travis.af.mil

Cuplurile de acelaşi sex din Croaţia vor putea primi copii în plasament familial, conform unei decizii pronunţate vineri de Curtea Constituţională, care a tranşat astfel o dezbatere furtunoasă în această ţară catolică, potrivit AFP.

Sesizată de mai multe persoane care au contestat legea plasamentului familial, Curtea a constatat că legislaţia în vigoare produce „efecte discriminatorii” faţă de homosexualii care trăiesc în uniuni civile, ceea ce este „inacceptabil”.

„Este cu adevărat o decizie istorică în Croaţia”, a reacţionat pentru AFP Daniel Martinovic, reprezentant al unei asociaţii pentru drepturile persoanelor LBGT.

În Croaţia, legislaţia nu permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, însă din 2014 acestea se pot înregistra ca „parteneri de viaţă”, ceea ce le aduce drepturi echivalente. Până în prezent, aproximativ 360 de cupluri au încheiat astfel de parteneriate, într-o ţară cu 4,2 milioane de locuitori. Aceste cupluri nu au însă dreptul să adopte copii.

Legea privind plasamentul familial al minorilor luaţi părinţilor decăzuţi din drepturi, adoptată în decembrie 2018, a fost criticată de activişti pentru drepturile homosexualilor, pe motivul că, în lege, cuplurile care au încheiat un „parteneriat de viaţă” nu figurau în lista de familii care îi pot primi pe aceşti minori.

Curtea Constituţională a explicat că nu poate interveni pentru a modifica această lipsă a legii, pentru a nu crea un „vid juridic”.

Totuşi, Curtea a dispus tribunalelor şi instituţiilor responsabile de aceste dosare să aplice legislaţia în vigoare astfel încât să permită participarea la procedura de plasament familial „în aceleaşi condiţii” pentru toţi, inclusiv pentru „partenerii de viaţă”.

Deşi homosexualii au obţinut câteva succese în ceea ce priveşte drepturile familiale, Croaţia rămâne o ţară conservatoare în problemele sociale, cu o influenţă puternică a Bisericii Catolice. (Sursa: Agerpres)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro