Italia: Senatul aprobă trimiterea în justiție a șefului Ligii, Matteo Salvini, pentru sechestrare de persoane
Senatul italian a votat trimiterea în judecată a lui Matteo Salvini, acuzat de sechestrare de persoane pentru că a blocat o navă de migranți în largul Siciliei, când era ministru de Interne, scrie AFP.
În intervenția sa dinaintea votului, Salvini a „revendicat cu orgoliu” acțiunea sa în calitate de ministru.
„Nu voi merge în această sală de tribunal pentru a mă apăra, ci pentru a revendica cu orgoliu ceea ce am făcut”, a spus el, în fața senatorilor, susținând că era „datoria” sa să apere granițele țării în calitate de ministru de Interne.
„Adversarii trebuie înfrânți la urne, nu în tribunale”, a adăugat liderul suveranist, care și-a construit ascensiunea politică pe lupta împotriva imigrației. Partidul său este cotat cu circa 30% din intențiile de vot, pe primul loc.
Un tribunal sicilian l-a acuzat pe Matteo Salvini de „abuz de putere și sechestrare de persoane” după ce a blocat vara trecută, mai multe zile, 116 migranți la bordul unei nave a gărzii italiene de coastă, Gregoretti. În caz de condamnare, riscă 15 ani de închisoare.
În 25 iulie 2019, zi în care peste 110 persoane au dispărut într-un naufragiu în largul Libiei, nava militară Gregoretti a luat la bordul său 140 de migranți, plecați de pe coastele libiene la bordul a două ambarcațiuni și salvați de gărzile italiene de coastă.
Mai mulți migranți au fost evacuați din motive medicale dar alți 116 au rămas pe navă aproape o săptămână, după ce Salvini nu a permis debarcarea.
Liga a încercat să îl implice în decizie și pe premierul Giuseppe Conte, afirmând că a fost vorba de o decizie colectivă a guvernului.
Conte, reconfirmat în septembrie în fruntea unui guvern format din M5S și Partidul Democrat, deci fără Liga, contestă această versiune a faptelor. Potrivit premierului, Salvini, înainte de episodul Gregoretti, a „aprobat un nou decret lege care îi întărea competențele, a revendicat decizia de a debarca sau nu persoanele la bordul Gregoretti, și momentul în care se va face”.
În iunie 2019, Salvini a adoptat într-adevăr un decret care îi sporea puterile și care prevedea că „ministrul de Interne poate limita și interzice intrarea, tranzitul sau oprirea navelor în apele teritoriale din motive de ordine și securitate publice”.
În eventualitatea unui proces, Salvini va trebui să aștepte însă ani de zile pentru a-și afla soarta, având în vedere lentoarea justiției italiene și multitudinea de recursuri.
În caz de condamnare definitivă, respectiv în primă instanță în fața Curții de Casație, șeful Ligii riscă și o perioadă de ineligibilitate, între 6 și 8 ani.