Sari direct la conținut

Comisia Europeană va ţine cont de opinia minorităţilor la evaluarea reformei învăţământului ucrainean

HotNews.ro
Sah geopolitic in Ucraina, Foto: Claudia Crimu
Sah geopolitic in Ucraina, Foto: Claudia Crimu

Comisia Europeană va ţine cont de opinia minorităţilor naţionale din Ucraina atunci când va evalua conformitatea cu valorile europene ale legilor ucrainene, inclusiv cele adoptate în cadrul reformei învăţământului, a declarat Olivér Várhelyi, comisar european pentru probleme de vecinătate şi extindere, ca răspuns la o întrebare adresată de jurnalişti, informează MTI, citat de Rador.

„Protecţia minorităților naționale este o valoare europeană. O valoare pe care o promovăm în acţiunile noastre nu doar în cadrul UE, dar şi în afara acesteia”, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de premierul ucrainean, Oleksi Honcearuk, după convorbirile purtate împreună.

Potrivit relatării portalului de ştiri Evropeiska Pravda, Várhelyi a evitat răspunsul la întrebarea dacă Comisia Europeană consideră îndeplinite recomandările Comisiei de la Veneţia a CE privind articolul referitor la folosirea limbii din legea învăţământului adoptată de Ucraina în anul 2017, susținând că la Bruxelles „se studiază legea adoptată de Parlamentul ucrainean”.

Acesta a adăugat că, la formularea poziţiei sale în această chestiune, UE va ţine cont de opinia reprezentanţilor minorităţilor naţionale.

„Este important să se obţină o soluţie care răspunde aşteptărilor reprezentanţilor minorităţilor. Dacă minorităţile consideră acceptabile aceste norme, atunci ele sunt corespunzătoare şi pentru noi”, a subliniat comisarul UE.

De asemenea, acesta a subliniat importanţa continuării reformelor iniţiate, mai cu seamă în privinţa consolidării statului de drept şi a luptei anticorupţie.

Evropeiska Pravda a menţionat că programul vizitei de două zile în Ucraina a comisarului Várhelyi include şi întâlniri cu reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro