Sari direct la conținut

Euronews: Mafia şi traficul cu deşeuri. Unde ajunge de fapt gunoiul italian?

HotNews.ro
Euronews: Mafia şi traficul cu deşeuri. Unde ajunge de fapt gunoiul italian?

Ne aflăm la Varna, portul bulgar din Marea Neagră, locul în care debarcă tone și tone de deșeuri italiene. La începutul anului 9.000 de tone de deșeuri au fost descoperite și confiscate graţie unei anchete a poliției bulgare. Este doar vârful aisbergului. Săptămâna trecută aproximativ 30 de containere au fost transportate înapoi la Salerno, în Bulgaria rămânând aproximativ o sută, relatează Euronews, citat de Rador.

Varna este doar prima escală unde ajung containerele pline de deșeuri, care vor parcurge întreaga țară înainte de a fi fie depozitate în diferite locuri ori descărcate în depozite ilegale sau în incineratoare.

Ancheta, desfăşurată în colaborare cu mai mulți procurori italieni, a început în urmă cu câteva luni. Vladislava Panaiotova, procuror adjunct la Procuratura din Varna explică că „deșeurile din aceste containere sunt cu totul altceva decât ceea ce spun documentele vamale”.

„Trebuia să existe doar plastic și cauciuc, însă s-a stabilit că există și metale, lemn și sticlă”. Dacă deșeurile în sine nu sunt toxice, incinerarea lor poate fi; lucru care se întâmplă în mai multe centrale electrice, mai precis în centralele care aparțin oligarhului bulgar Hristo Kovachki.

În uzina de la Bobov Dol, aflată la 70 km sud de capitala Sofia, deșeurile transformate în baloturi sunt gata să devină cenușă. Incineratorul a fost momentan blocat de anchetă, însă e vorba de o măsură temporară. Rămâne permanentă, în schimb, grija autorităților faţă de sănătatea comunităților care trăiesc în apropiere.

Pentru Elsa Velicikova, primarul orașului Bobov, principala problemă este reprezentată de emisia de particule fine.

„Foarte periculoasă pentru populație. Experții ne avertizează că dacă incinerarea deșeurilor nu va fi oprită, în termen de cinci ani vom avea o creștere gravă a îmbolnăvirilor de cancer”.

Permisele pentru incinerarea deșeurilor au fost acordate de minister fără nicio evaluare a impactului asupra mediului. De asemenea, nu este clar dacă instalațiile au fost adaptate pentru arderea gunoiului, şi nu doar a cărbunelui. Centrala electrică de la Bobov Dol nu a răspuns la solicitarea noastră de a realiza un interviu, în timp ce Ministerul Mediului ne-a refuzat vehement.

Rămâne concluzia că incinerarea deșeurilor este o afacere bună pentru fabricile și centralele electrice bulgare, având în vedere că sunt plătite pentru eliminarea lor, în loc să plătească pentru un combustibil mai convențional.

Danita Zaricinova, de la asociaţia bulgară „Prietenii Pământului”, explică de ce incinerarea deșeurilor este atât de profitabilă: „Contractul orașului Sofia cu centralele electrice Bobov Dol și Sliven a fost făcut public. În funcție de starea deșeurilor, centralele primesc între 10 și 40 de euro pe tonă pentru incinerarea lor. Aşadar, problema nu priveşte doar importul de gunoi”.

Indiferent de rezultatul anchetei, Bulgaria nu ar putea bloca importul deșeurilor în conformitate cu regulile pieței unice europene. De altfel țara rămâne şi un important exportator de gunoi. În 2017, Bulgaria a importat aproximativ 370.000 de tone şi a exportat peste 560.000 de tone de deşeuri.

Investigațiile din Bulgaria au dus la începutul anului la confiscarea a 9.000 de tone de deșeuri din Italia.

Ministerul de Interne bulgar colaborează cu autoritățile italiene pentru a înțelege dacă aceste încărcături au vreo legătură cu ‘Ndrangheta (mafia calabreză).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro