Moscova anunță criteriul după care va judeca dacă NATO este sau nu în "moarte cerebrală"
Disponibilitatea sau lipsa acesteia pentru un dialog cu Rusia va fi criteriul după care Moscova va aprecia dacă NATO este sau nu în „moarte cerebrală”, a declarat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, referindu-se la o mult mediatizată declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit portalului economic rus RBC, scrie Agerpres.
„Vom aprecia dacă NATO este sau nu <în moarte cerebrală> după reacţia Alianţei la propunerea preşedintelui francez conform căreia „, a afirmat Lavrov.
Ţările membre NATO manifestă „ipocrizie” când declară că sunt dispuse la un dialog cu Rusia, consideră ministrul rus, afirmând că prin dialog acestea înţeleg să înainteze Rusiei o serie de „pretenţii”, în primul rând „cu privire la Ucraina”.
Lavrov a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică a încetat singură cooperarea cu Rusia în mai multe domenii, inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului în Afganistan şi în restul lumii, conform publicaţiei menţionate.
Europa trebuie să aibă un dialog cu Rusia, care să culmineze cu „strategii de dezescaladare” şi să ducă la o „transparenţă comună”, a declarat Emmanuel Macron în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute. Politica acestuia de apropiere cu Moscova provoacă multe preocupări în Europa, în special în Est, potrivit AFP.
Cu toate acestea, preşedintele francez a lansat la Munchen un apel la vigilenţă către europeni, atrăgând atenţia că Rusia va continua să destabilizeze democraţiile occidentale şi în anii următori, prin amestecul în alegeri şi manipularea pe reţelele sociale.
Rusia „va continua să fie un actor extrem de agresiv pe acest subiect în următoarele luni şi în următorii ani şi, în toate alegerile, ea va căuta să aibă strategii de acest fel sau să aibă actori” care să acţioneze în numele său, a afirmat Macron sâmbătă.
NATO şi-a suspendat cooperarea politică şi militară la nivel practic cu Rusia în 2014, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar Kievul şi Occidentul au acuzat partea rusă de sprijin militar pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei. Cu toate acestea, Alianţa a menţinut un anumit nivel de dialog cu Rusia, a cărei politică revizionistă din ultimii a provocat temeri privind începerea unui nou Război rece pe plan internaţional.