WP: Trump numește un loialist necalificat în fruntea serviciilor de informații
Campania președintelui Trump de a epura guvernul de oricine nu are o loialitate oarbă față de el a continuat miercuri cu numirea lui Richard Grenell în calitate de director interimar al serviciilor naționale de informații. Dl Grenell, în prezent ambasador în Germania, este în mod evident necalificat pentru funcție, fie și în capacitate temporară. El nu are experiență în domeniul informațiilor și nici în administrarea unor organizații mari – precum cele 17 servicii de informații care de acum îi vor da lui raportul.
Grenell a intrat însă în grațiile președintelui într-un mod familiar: lăudându-l cât îl ține gura pe președinte și programele lui la emisiunile Fox News și pe rețelele sociale. Probabil l-a convins pe dl Trump că se poate conta pe el pentru a pune interesele personale și politice ale președintelui mai presus de securitatea națională – un lucru pe care anteriorii doi directori nu-l practicau cu consecvență.
Daniel Coats, primul director din mandatul dlui Trump, l-a înfuriat pe președinte declarând public și apărând consensul covârșitor al serviciilor cum că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l ajuta pe dl Trump – și că e foarte probabil s-o facă din nou. Joseph Maguire, director interimar de la plecarea dlui Coats în vară, a mediat un acord cu Comitetul de Informații al Camerei pentru a-i preda raportul unui avertizor de integritate privind abuzul de putere al dlui Trump în Ucraina. El a fost acuzat totodată de președinte pentru o informare privind securitatea alegerilor din 2020 făcută săptămâna trecută în fața Congresului de un subordonat al său.
Atitudinea lingușitoare a dlui Grenell față de dl Trump arată că el nu va da dovadă de o asemenea independență. Înainte de a fi ridicat de președinte în postul de ambasador la Berlin, experiența lui guvernamentală se limita la a fi fost la începutul anilor 2000 purtător de cuvânt al SUA la ONU, unde s-a remarcat prin certuri urâte cu jurnaliștii. La Berlin s-a făcut rapid antipatic prin atacuri publice la adresa politicilor guvernului german și prin sprijinul fățiș declarat pentru mișcările naționaliste de dreapta de prin Europa. Deși nu neapărat el e de vină pentru popularitatea jalnică a dlui Trump în rândurile germanilor – într-un sondaj recent Pew Research Center 13% dintre ei au afirmat că au încredere că președintele american va acționa potrivit în afacerile globale, cea mai mică astfel de cifră din Europa – dl Grenell cu siguranță a contribuit la ea.
S-a scris că el își va menține postul de ambasador chiar și în timp ce va servi ca director al serviciilor, un aspect care îi va dezamăgi probabil pe germani. Profesioniștii serviciilor de informații americane deja se chinuie să ducă mai departe munca vitală de a oferi informații exacte factorilor de decizie din guvern, iar acum vor fi și mai demoralizați. Dl Grenell a scris joi pe Twitter că nu va fi numit formal în funcția de director; deloc surprinzător, din moment ce abia a reușit să obțină aprobarea Senatului pentru postul de ambasador, iar pentru cel de director ar fi întâmpinat probabil chiar și mai multă opoziție.
În mesajul de pe Twitter dl Grenell a afirmat că un director permanent nu va fi numit „nicicând prea curând”. E posibil însă ca dl Trump să-și lase acolitul în funcție luni de zile. Președintele a dezvoltat o înclinație de a numi funcționari interimari în posturi înalte; procedând astfel el eludează nevoia confirmării de către Senat și reduce din influența și independența șefilor de departament. Dl Grenell ar putea rămâne la cârma serviciilor de informații mai toată campania prezidențială de anul acesta. Se va opune el interferențelor Rusiei sau ale altor puteri ostile? Noi suspectăm că nu, cu excepția cazului în care dl Trump i-ar spune să o facă.