Sari direct la conținut

Rusia a intervenit în referendumul din Scoţia, se afirmă într-un raport al Parlamentului britanic

HotNews.ro
Alegeri in Marea Britanie, Foto: Agerpres
Alegeri in Marea Britanie, Foto: Agerpres

Rusia a încercat să se amestece în referendumul scoţian din 2014, iar agențiile de informaţii britanice ar trebui să evalueze posibila imixtiune în referendumul pe tema Brexit, se afirmă într-un raport al Comisiei de Informaţii şi Securitate din Parlamentul britanic.

„Există comentarii credibile, din surse deschise, care sugerează că Rusia a întreprins campanii de influență în legătură cu referendumul de independență din Scoţia, din 2014”, se arată în raportul care a fost finalizat în martie 2019, potrivit agenției Reuters, citată de Rador.

Raportul a fost divulgat înainte de publicare de către website-ul Guido Fawkes.

Rusia a negat în repetate rânduri orice amestec în politica din Occident, afirmând că Statele Unite și Marea Britanie sunt cuprinse de o isterie anti-rusească.

În privinţa referendumului privind apartenenţa la UE, raportul parlamentar este revizuit semnificativ.

„Ca răspuns la solicitarea noastră pentru dovezi scrise, de la începutul anchetei, MI5 a furnizat inițial doar şase rânduri de text”, se arată în versiunea revizuită.

„Cu toate acestea, opinia Comisiei este că e necesară o evaluare analogică a Comunităţii de Informaţii din Marea Britanie cu privire la posibilul amestec rus în referendumul privind UE şi că ar trebui să fie publicat un rezumat necenzurat al acesteia”, precizează raportul.

Maria Zaharova califică raportul britanic drept „rusofobie în tăietură de fake”

Raportul Parlamentului britanic cu privire la aşa-zisul amestec rusesc nu este altceva decât „rusofobie în tăietură de fake”, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Nimic senzaţional în acesta. Doar rusofobie în tăietură de fake” – a declarat Zaharova, potrivit agenției ruse Tass.

Citește și: Londra: „Actori ruși” au încercat să perturbe alegerile legislative britanice din 2019

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro