Tensiuni în Mediterana: Erdogan amenință Grecia că va răspunde la „cel mai mic atac” / Turcia acuză Franța că se comportă ca un „caid”
Președintele Tayyip Erdogan a avertizat vineri Grecia că Turcia va răspunde la orice atac împotriva navei sale de cercetări Oruc Reis din estul Mediteranei, într-un conflict care escaladează între cei doi adversari istorici, dar aliați în cadrul NATO, scrie Reuters.
Tensiunile s-au accentuat după ce Ankara a lansat luni operațiuni de explorare a resurselor de hidrocarburi într-o zonă maritimă disputată între Grecia și Turcia. Joi, Erdogan a avertizat asupra unui „preț ridicat” dacă Oruc Reis va fi atacată.
Vineri, într-o discuție cu ziariștii după rugăciune, la Istanbul, Erdogan a spus că una dintre navele militare care însoțesc Oruc Reis, Kemal Reis, a oferit „răspunsul necesar” la o agresiune a navelor grecești, joi.
„Nu putem lăsa cel mai mic atac fără un răspuns. Ieri a avut loc un astfel de incident (…) Dacă acest lucru continuă, vom replica”, a spus Recep Tayyip Erdogan.
Pe de altă parte, Turcia a acuzat vineri Franța că se „comportă ca un caid” și că „accentuează tensiunile” în estul Mediteranei.
„Franța, în special, ar trebui să înceteze să ia măsuri care accentuează tensiunile. Nu obțin nimic dacă se comportă ca un caid” (vechi guvernatori de provincii musulmane, care aveau și funcții judecătorești), a afirmat șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu.
Ankara și Parisul au poziții divergente atât în estul Mediteranei, cât și în privința altor două dosare majore externe, Libia și Siria.
Joi, Parisul a anunțat că a trimis două avioane Rafale și două nave de război în Mediterana de est, pentru a susține Grecia.
Cavusoglu a afirmat că Turcia „nu dorește escaladarea”.
Descoperirea în ultimii ani a unor vaste zăcăminte de gaze în estul Mediteranei a sporit tensiunile dintre Grecia și Turcia.
Marina greacă este prezentă în zona în care nava turcească efectuează cercetări, pentru a „supraveghea” activitățile, potrivit Atenei.
„Emmanuel Macron este un prieten adevărat al Greciei şi un apărător activ al valorilor europene şi internaţionale”, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.
Reacţia Turciei la Acordul juridic dintre Grecia şi Egipt privind constituirea unei zone economice exclusive arată că Ankara „nu poate accepta principiile europene ale secolului 21 şi că rămâne blocată în logica utilizării forţei şi a ameninţărilor”, a declarat Kyriakos Mitsotakis într-un discurs televizat despre escaladarea tensiunilor în estul Mediteranei.
„Grecia nu este o ţară care să îi ameninţe pe alţii sau să accepte să fie şantajată”, dar rămâne vigilentă, mobilizează forţele armate şi recurge la diplomaţie pentru rezolvarea problemelor. Grecia nu va iniţia tensiuni, dar va răspunde oricăror provocări”, a avertizat Kyriakos Mitsotakis, citat de agenţia de presă AMNA.
Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene se vor reuni vineri, într-o sesiune extraordinară, pentru a discuta despre criza din Belarus şi despre activităţile Turciei în estul Mării Mediterane, a anunţat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
„Ultimele evenimente sunt extrem de îngrijorătoare. Sunt necesare acţiuni de rezolvare a problemelor în virtutea principiilor relaţiilor de bună-vecinătate, normelor internaţionale şi printr-o implicare pozitivă”, a declarat marţi după-amiază Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Nava turcă Oruç Reis a iniţiat activităţi de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaze în estul Mării Mediterane, în apropierea Insulei Creta (Grecia) şi a Republicii Cipru. Ambarcaţiunea de explorare este escortată de cinci nave militare, potrivit Ministerului turc al Apărării.