Sari direct la conținut

Serviciul secret din Rusia îl filează pe Navalnîi din 2017 / Cum a operat echipa de asasini din cadrul FSB care ar fi încercat să îl otrăvească pe activist încă din luna iulie

HotNews.ro
Alexei Navalnîi, Foto: AFP / Profimedia Images
Alexei Navalnîi, Foto: AFP / Profimedia Images

O echipă de asasini sub acoperire care lucrează pentru Serviciul secret al Federației Ruse l-a otrăvit pe activistul Aleksei Navalnîi în august, după ce l-a urmărit pe parcursul mai multor călătorii, scrie site-ul de investigații Bellingcat, citat de The Guardian.

Citând telecomunicații și date de călătorie, Bellingcat relatează că echipa l-a urmărit în secret pe Navalnîi din 2017. Operațiunea a început aparent după ce el și-a anunțat planurile de a-l confrunta pe Vladimir Putin în alegerile prezidențiale.

Echipa FSB l-a urmărit în peste 30 de destinații pe avion, a spus Bellingcat. De asemenea, echipa ar fi încercat să îl otrăvească mai întâi în luna iulie anul acesta, când Navalnîi a călătorit la Kaliningrad într-o excursie romantică cu soția sa, Iulia.

În timpul călătoriei, Iulia s-a simțit brusc rău. S-a așezat la o cafenea de pe plajă și a reușit să se clatine cu greu înapoi la hotel. „M-am simțit mai bolnavă decât mă simțisem vreodată în viața mea”, și-a amintit ea. Până a doua zi dimineață își revenise.

O lună mai târziu, Navalnîi a zburat în Siberia în cadrul campaniei sale pentru ca alegătorii să sprijine candidații anti-Kremlin la alegerile pentru Duma. S-a prăbușit într-un zbor de la Tomsk la Moscova. Avionul a aterizat de urgență în Omsk, unde Navalnîi a fost tratat în spital înainte de a fi dus în Germania.

Medicii germani au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok, același agent neurotoxic letal folosit de doi asasini de la Moscova împotriva lui Sergei și Yuliei Skripal. Marea Britanie a acuzat că otrăvirea de la Salisbury a fost opera agenției de informații militare GRU din Rusia.

În schimb, scenariul otrăvirii lui Navalnîi a fost realizat de FSB, a susținut Bellingcat, o opinie împărtășită de guvernele și agențiile occidentale. Acestea au susținut că Rusia nu și-a încheiat programele de arme chimice, așa cum a afirmat, dar le-a ascuns în spatele institutelor de stat.

Trei ofițeri FSB au călătorit de la Moscova la Novosibirsk alături de Navalnîi și apoi l-au urmat la Tomsk, a raportat Bellingcat. Cel puțin încă cinci angajați ai FSB au susținut misiunea. Unii au mers mai departe la Omsk, unde Navalnîi zăcea în comă, conectat la ventilator.

Membrii unității au comunicat între ei pe tot parcursul călătoriei, susține site-ul de investigații. Au existat vârfuri bruște de activitate cu puțin timp înainte de otrăvire, când Navalnîi și-a părăsit hotelul dimineața și a plecat spre aeroportul din Tomsk. Ulterior, Novichok a fost identificat pe o sticlă de apă în dormitorul hotelului.

Citând înregistrările din domeniul telecomunicațiilor și al călătoriilor, Bellingcat crede că otrăvirea din august a fost aprobată „la cele mai înalte eșaloane ale Kremlinului”. Site-ul a sugerat că Rusia a condus un program de asasinare la nivel național, împotriva lui Navalnîi și a altor posibile victime.

În 2016, o anchetă publică a concluzionat că Putin și directorul de atunci al FSB au aprobat „probabil” uciderea cu poloniu a disidentului rus Alexander Litvinenko. Litivnenko a murit după ce a ingerat ceai radioactiv, livrat la Londra de doi agenți ai FSB.

Unul dintre institutele implicate în otrăvirea lui Litvinenko este Institutul de Cercetări Științifice nr. 2 din Moscova, NII-2. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de institutul de criminalistică al FSB sau colocvial ca fabrică de otrăvuri KGB. Opt membri ai echipei de asasini care au lucrat pentru a-l otrăvi pe Navalnîi aveau baza în institut, a spus Bellingcat, citând date de telefonie mobilă.

S-a afirmat că ofițerii operau dintr-o unitate securizată din interiorul institutului, o clădire mohorâtă și gri în sud-vestul Moscovei. Metadatele telefonice au plasat unitatea FSB în două locații suplimentare, inclusiv un complex FSB „secret, foarte securizat” în suburbia nordică Mîtișci.

Bellingcat susține că un om de știință militar, col. Stanislav Makshakov, a supravegheat programul secret. Makskov a lucrat anterior la un institut de produse chimice din orașul închis Shikhany-1. Aici oamenii de știință sovietici au dezvoltat o nouă generație de agenți neurotoxici letali, inclusiv novichok.

Makshakov nu a putut fi contactat pentru comentarii. Ceilalți membri ai presupusei echipe de otrăvire provin din medii diverse. Unii aveau diplome medicale, alții erau experți în arme chimice și operațiuni speciale. Au călătorit folosind identități reale și identități sub acoperire, în funcție de sarcină, scrie Bellingcat.

Este probabil ca Kremlinul să respingă cea mai recentă anchetă Bellingcat, realizată cu site-ul rus The Insider, precum și cu revista Der Spiegel din Germania și CNN, și care a fost publicată luni.

Moscova spune că nu există dovezi că Navalanîi ar fi fost otrăvit și adaugă că nu există nimic de investigat.

Luna trecută, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat că Navalnîi ar fi putut fi otrăvit în avionul spre Germania sau odată ce a ajuns la Berlin. Navalanîi – care încă nu s-a întors la Moscova – a spus anterior că doar FSB sau echivalentul său străin, SVR, ar fi putut efectua atacul.

În 2018, Bellingcat i-a identificat pe asasinii din Salisbury drept Anatoliy Chepiga și Alexander Mishkin. Perechea a zburat de la Londra la Moscova folosind pașapoarte reale cu nume false.

Echipa de asasini care a lucrat împotriva lui Navalnîi a folosit telefoane cu cartelă, potrivit Bellingcat, dar uneori a folosit și telefoane normale care erau detectabile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro